Първият в света саблен трион с антивибрационна система


Електрическият трион, наричан често и саблен (превод от немскоезичното му наименование), е изключително полезен инструмент с широка област на приложение. Той замества класическия ръчен трион и ножовката, като изключително много улеснява и ускорява рязането на различни материали – масивна дървесина и плочи от дървесни материали, метални профили и тръби, тръби и други изделия от пластмаса, облицовъчни плочи на гипсова или циментова основа, блокове за зидане от газобетон или керамика, керемиди, елементи от стъклопласти и др. Високата производителност при рязане и възможността на тясното трионче до достига до недостъпни за ъглошлайфмашината места отдавна са оценени от професионалистите, поради което тези триони намират широко приложение в занаятчийската практика, особено при извършване на различни ремонтни дейности – най-вече дърводелски, при водопроводни и отоплителни инсталации, автотенекеджийство, ламаринени конструкции и др. Този трион е незаменим инструмент, когато плътно до стената, пода или тавана, трябва да се пререже метална тръба или стърчаща армировъчна пръчка. Тънкото трионче с лекота прониква в тесния процеп между касата, било на врата или прозорец и тухления зид, за да пререже пироните или винтовете, с които тя е закрепена. Това не само силно улеснява демонтирането на касата, но и нейното запазване здрава, защото се избягва варварското къртене.
Този трион е също така отличен инструмент за строителния дърводелец, защото реже с лекота различно дебели греди и дъски, и което е особено важно – с подходящо биметално трионче реже едновременно и дървесината, и стомана, т.е. за него не са опасни набитите в дъските, примерно, пирони.
Трионът реже значително по-точно, позволява по-прецизен контрол върху процеса на рязане, линията на срязване е права – все неща, по които превъзхожда рязането с ъглошлайфмашина. Освен за праволинейно рязане, трионът може да се използва напълно успешно и за рязане по крива линия, включително и на отвори с по-голям диаметър.
Към списъка с предимства трябва да се добави още, че трионът не причинява силно загряване на рязания материал и евентуално прегаряне на антикорозионното му покритие, с него може да се режат материали не само от черни, но и от цветни метали. При рязането не се отделя сноп от нажежени метални частички, който при по-невнимателна работа най-малкото ще прогори работната дреха, а може да причини и непоправими щети като трайно увреждане на глазурата на керамични облицовъчни плочки, например. Не бива да се подценява и още нещо – рязането с трион е безопасно.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото