Работа с пневматичен такер в дома и на временни обекти


Силно впечатлени от възможностите на миникомпресора AEG OL6-05 24V решихме да го изпробваме за извършване на друга една дейност, намираща се извън неговото основно предназначение – възможността да захранва с въздух пневматичен такер*. Спряхме се на него, защото сред пневматичните инструменти той има най-малък разход на въздух.
Ръчните пневматични инструменти представляват обособена група, използваща енергията на въздух под високо налягане. Те имат редица съществени предимства пред електрическите инструменти, включително и при такерите. Достатъчно мощни са, значително по-износоустойчиви, конструкцията им е по-опростена – липсва електродвигател и управляваща електроника, безопасни са при работа във влажна среда, защото не се „боят“ от влагата, добре защитени са срещу проникване във вътрешността им на прах и по-едри частички, защото са херметично затворени.
Не на последно място, цената на даден пневматичен инструмент в повечето случаи е по-ниска от неговия електрически събрат.
При всичките си предимства ръчните пневматични инструменти на практика остават встрани от арсенала на домашния майстор, защото изискват източник на въздух с високо налягане при достатъчен, различен за всеки вид инструменти, дебит.
В професионалната работилница или производствен цех проблемът се решава чрез стационарна тръбна мрежа с изходи за свързване на гъвкав спираловиден маркуч. Мрежата се захранва от стационарен компресор, разположен най-често извън работното помещение за изолиране от шума от машината.
Стига условията в домашната работилница да позволяват, особено при обитаване на къща с двор и гараж, покупката на неголям въздушен компресор с обем на резервоара 24 l, по-рядко 40 или 50 l, определено си заслужава, включително в ценово отношение. Освен за надуване на гуми, наличието на компресор значително разширява възможностите за всевъзможни бояджийски дейности, за нанасяне на препарати за защита на покривната и други дървени конструкции, за почистване със силна въздушна струя и т.н.
Дори и домашната работилница да разполага с класически тип бутален компресор, неговото тегло между 18 kg (при ресивер с обем 24 l) и 28 kg (50 l), както и големината му силно ограничават възможностите за работа с такер или друг ръчен пневматичен инструмент. Необходимостта компресор да се пренася от стая в стая, от етаж на етаж из къщата или влаченето на дълъг маркуч до мястото на работа пораждат неудобства, които биха охладили мерака за използване на ръчен пневматичен инструмент. Да не говорим при работа на покрива или в подпокривното пространство, примерно за закрепване на водо- и пароизолиращи фолия. В такива случаи мобилността на компресора е от решаващо значение.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото