Революционна акумулаторна батерия на Metabo – LiHD

sn1Немската фирма Metabo е измежду лидерите, които непрестанно генерират новости в производството на електроинструменти. Като производител, съсредоточил вниманието си основно върху професионалната техника, Metabo често е носител на поредната „палма на първенството“ в създаване на нови решения и тяхната конкретна реализация в нови модели машини, изпреварващи постигнатото от конкурентите им ниво. Като най-бързо развиващ се от години сегмент в производството на ръчни електроинструменти – захранваните с акумулаторна батерия, подобно на останалите лидери от световна класа, така и Metabo заделя много голямо внимание, усилия и средства за развитието на литиево-йонните батерии. Този вид батерии направиха възможен резкия възход и появата на множество все по-мощни и производителни ръчни автономни електроинструменти, нещо което по-рано бе немислимо.
Развитието на електроинструментите на Metabo през последните 10-15 години лесно може да се проследи по над 120 написани от редакцията на сп. „Направи сам“ и публикувани на сайта статии – плод на 25 годишното сътрудничество на редакцията с официалния вносител и сервиз на Metabo за България фирма „Киров“ АД.
Понеже тема на тази статия са новите акумулаторни батерии на Metabo LiHD, лесно може да проследим тяхната история, като хвърлим поглед към публикуваните в „Направи сам“ за предшествениците им статии:
„Metabo пусна първата в света акумулаторна батерия с капацитет 5,2 Ah“ (18 март 2013 г.)
„Акумулаторни батерии на Metabo с 33% по-голям капацитет“ (2012 г.). Metabo първи пускат на пазара ново поколение акумулаторни батерии с капацитет 4,0 Ah (2012 г.). (http://napravisam.net/?p=18447).
fig1Поредното постижение от световна величина – батерията LiHD, e резултат на 30 години изследователска работа на Metabo за развитие на технологията за производство на акумулаторни батерии.
Сега, 2 години след като Metabo пусна на пазара най-мощната (с най-голям капацитет) литиево-йонна батерия по това време, в средата на 2015 г. се появи поредното най-високо световно постижение на немската компания – батерията Metabo LiHD. sn2Sn4Самият производител я определя като революционна стъпка в развитието на акумулаторните батерии, откриваща нови хоризонти за производството на електроинструменти с автономно захранване. В подкрепа на това твърдение, едновременно с новата батерия, Metabo публично обяви и демонстрира първата в света голяма акумулаторна ъглошлайфмашина с диаметър на диска 230 mm. Захранвана с батерия с напрежение 36 V и, естествено, с безчетков електродвигател, тя е съпоставима по мощност и производителност с ъглошлайфмашина с мрежово захранване и мощност на електродвигателя 2400 W. Тази ъглошлайфмашина ще бъде пусната на пазара в началото на 2016 г.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото