Ремонт на „взривения“ водопровод


Показаните на снимката отломки не са част от самоделно взривно устройство. Те са веществено доказателство за дистанционно извършен терористичен акт в столичния квартал „Княжево“ на 22 юни 2011 г. в 13:10 часа. За разлика от класическия тероризъм в нашия случай изпълнителят на това пъклено дело е добре известен – „Софийска вода“.
Твърдението, че става дума за очевиден тероризъм ни най-малко не е пресилено, защото подмяната на взривената чаша на филтъра – единствено спасение за механично очистване на чешмяната вода, е най-малката беда. За щастие потрошеният модел, монтиран преди около две години, все още може да се купи пазара. Понеже не намерихме чашата като резервна част, се наложи да купим изцяло нов филтър – 42,40 лв. Този разход си е направо бял кахър, което се дължи единствено на факта, че по време на инцидента в къщата е имало човек. Чувайки трясъка от падналото върху пода парче от филтъра той е успял бързо да реагира и да спре притока на вода. Дори и не ми се мисли какви биха били последствията в безлюдна къща в разгара на летния сезон, когато домочадието се кисне в морската вода, а в дома се изливат тонове прясна вода. Ами ако филтърът бе взривен в апартамент на многоетажна сграда? Най-малко съседите от долния етаж щяха да се сдобият по неволя с домашен аквапарк. В този ред на мисли, би трябвало дори да сме благодарни на филтъра, саможертвено поел екстремното налягане на водата в мрежата, вместо да гръмне някой от санитарните уреди, незащитен с предпазен вентил.
Единственото, което остава неясно в случая, е налягането, причинило пръсването на чашата на филтъра. Със сигурност то е надвишавало неколкократно 10 bar, защото производителите на такива филтри гарантират издръжливостта им при минимум 8 bar. Според удивения от произшествието консултант на фирмата-вносител злощастният филтър (модел Depura на италианската фирма Gel Hydrotechnology) е с работно налягане 10 bar, максималното динамично налягане, което издържа е 13 bar, а максималното статично налягане, до което не би трябвало да се пръсне, е 30 bar. За сравнение ще посочим, че нормалното работно налягане на водата в домашната водопроводна мрежа е 3–5 bar.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото