Ротационни лазерни нивелири Bosch GRL 500 H/HV + LR 50 Professional

Bosch-GLR1
Впечатляваща новост сред професионалната измервателна техника на Bosch е появата на най-новия ротационен лазерен нивелир GRL 500 H/HV + LR 50 Professional. Всъщност става дума за два модела, от които единият е предназначен за нивелиране в хоризонтална равнина (GRL 500 H Professional), а с втория (GRL 500 HV Professional) може да се нивелира и спрямо вертикална равнина. И двата имат дистанционно устройство за управление (LR 50 Professional), което едновременно служи за чувствителен приемник на лазерния лъч.
Ротационните лазерни нивелири са „принцовете“ сред лазерната измервателна техника. Когато става дума за сериозно строителство, на всеки етап от работата, на открито или във вътрешността на сградата, при изкопни работи, изграждане на стени, канали, включително полагане на тръбопроводи и ред други дейности, свързани със задаване на ниво спрямо хоризонтална равнина или измерване спрямо вертикална равнина, най-подходящият инструмент е ротационния лазерен нивелир. Това обяснява интереса, който поражда поява на такъв нов инструмент от висок клас. Интересът допълнително се подсилва, когато е с марката Bosch, защото немският гигант е световен лидер в тази силно иновативна област. Размисли поражда и фактът, че в случая Bosch сам си създава конкуренция, защото към групата принадлежи и марката CST/berger. Тя е създадена през 1866 г. и винаги е била специализирана в производството на най-качествена измервателна техника. Понеже досега в списанието не сме представяли обстойно тази марка, начална представа за нея може да се добие от презентацията на г-н Константин Рангелов.
Паралелът между двете, на практика конкуриращи се марки на Bosch в борбата за предпочитанието на професионалния потребител, допълнително подсили интереса ни към новата двойка модели с емблемата на Bosch GRL 500 H/HV + LR 50 Professional. Заслужава също така да се отбележи, че тези ротационни нивелири се произвеждат в завод на Bosch в САЩ.
Затова ще си позволим да се отклоним от официалното представяне от страна на производителя, в което на първо място се изтъква защитата на уреда срещу кражба. Това, естествено, бе многократно преповторено от всички търговски и информационни сайтове, работещи на принципа „copy & paste“. Понеже става дума за прецизен измервателен уред, от който зависи качеството на строителните дейности, ние бихме извели на първо място много високата точност на новия Bosch GRL 500 H/HV Professional. При измерване спрямо хоризонталната равнина тя е 0,05 mm/m, докато точността на по-предния модел GRL 400 е 0,08 mm/m, а на GRL 300 – 0,1 mm/m. Точността на Bosch GRL 500 H/HV Professional е еднаква с точността на най-добрите модели на CST/berger (примерно ALH и др.). Значението на тази точност добива още по-голямо значение и тежест, когато се свърже с диапазона на измерване. Новият Bosch GRL 500 H/HV Professional има обхват на измерване (диаметър) до 500 m (при работа с приемника LR 50), което надхвърля със 100 m максималния диапазон на измерване с модела GRL 400, и съответно – с 200 m диапазона на модела GRL 300. Ако тази далечина на измерване е недостатъчна, тогава бихме препоръчали модел на CST/berger, примерно ALH с обхват на измерване с диаметър 850 m. Когато Bosch GRL 500 H/HV Professional се използва без приемника LR 50 обхватът на измерване е с диаметър до 20 m.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото