Ръчен циркулярен трион за строители с прецизно рязане

KS55_1
KS55_2
Заглавието на статията подсказва, че новият модел на ръчен циркулярен трион на Metabo KS 55 FS, съчетава две общо взето разминаващи се, и поради това трудни за съчетаване, качества. Той е машина, разработена и пригодена да работи при тежки полеви условия – на площадките при ново строителство, при различни ремонтни и други дейности на открито и закрито, свързани с рязане на кофражни дъски и плочи, груби дъски за покривни конструкции и др. Това поставя силно завишени изисквания към механичната здравина на машината, нейната износоустойчивост, издръжливост на претоварване и др.
Наред с тези изисквания целта на конструкторите е била да създадат и машина, способна за прецизно рязане, за което трионът трябва да се движи по предварително закрепена водеща метална шина. Решението е намерено в новата разработка на основната плоча, изработена от здрава алуминиева сплав, която позволява циркулярният трион KS 55 FS да може да работи без допълнителен адаптер с всички водещи шини на Metabo, както и с повечето шини на други водещи производители.
KS 55 FS има още една особеност – той е способен да реже под страничен наклон до 47°. По този начин може лесно да се получи плътно непрозиращо съединение.
Конструкцията на подвижния предпазител е значително по-здрава в сравнение с по-предни модели на немската компания. Макар че новият модел е прицелен към по-грубо рязане на дървесни материали, характерни за строителството, той притежава всичко необходимо за осигуряване на комфорт по време на работа. Това го прави желана машина за дърводелците, занимаващи се с вътрешно обзавеждане, изграждане и ремонт на различни дървени конструкции, монтиране на леки преградни конструкции и др. Освен споменатата вече опорна плоча, към удобствата спадат още ергономично оформените ръкохватки с гумено покритие, възможността за лесно демонтиране на щуцера за свързване на прахосмукачка, стабилният и удобен механизъм със скала за точна настройка при рязане под страничен наклон, дългият 4 m захранващ електрически кабел и др.
KS55_3

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото