Ръчна косачка RD-HLM37 за малки градини


Сред многобройните попълнения в сектора на градинската техника, с които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД зарадва в началото на годината почитателите на марката Raider, се откроява една липсваща досега в продуктовата листа на компанията машина. Това е ръчната колесна косачка за трева RD-HLM37.
Принципната разлика на тази косачка в сравнение с останалите е, че няма двигател, бил той бензинов или електрически. Поради това, най-същественото й предимство е, че коси съвсем тихо, на практика безшумно. Това е голямо предимство при косене на тревата в населени места и, направо огромно, когато на човек се налага да коси по-късно привечер. Липсата на електродвигател означава също, че машината е значително по-евтина от своите моторно задвижвани посестрими, няма експлоатационни разходи, поддръжката й е многократно по-лесна. Тя е по-компактна, заема по-малко място при съхранение.
С две думи, описахме идеалната машина за поддръжка на малки тревни площи, с каквито изобилстват дворните градини, а и немалко затревени градски площи. Собствени градинки имат и вече появяващите се и у нас т.нар. редови жилища.

Обичайната максимална площ за косене с такава косачка е 200–250 m², при това за модели с близо двукратно по-висока цена на утвърдени световни производители на градинска техника. По данни на производителя косачката Raider е подходяща за поддържане на тревни площи с площ до 300 m², а цената ù е 159 лв.
Този вид косачки не са техническа новост. Те са предшественици на моторно задвижваните косачки, включително са се продавали на българския пазар преди Втората световна война. За разлика от задвижваните с мотор машини, които работят с бързо въртящ се нож, ръчните косачки имат специален остроумно проектиран и прецизно изпълнен режещ апарат. Той представлява барабан, съставен от пет спираловидно усукани режещи ножове с подходящо заточено острие. При въртенето на барабана, острието на всеки от ножовете последователно по дължината си се плъзга върху напречно монтиран неподвижен нож със заточено острие. Барабанът е изпълнен и монтиран така, че неговите ножове преминават съвсем близо, без обаче да се трият в неподвижния нож. Ефектът наподобява рязането на ножица, при която едното острие се движи, а другото е неподвижно.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото