Ръчни инструменти за работа с оградна мрежа на EDMA

 

„Ташев – Галвинг” представя: EDMA – френският производител на специализирани инструменти

 

Част II. Инструменти за работа с оградна мрежа

Почти всяко дворно място, градина или друг обособен терен се ограждат с телена мрежа, която обозначава границите на поземления имот и цели да го защити срещу нежелано проникване на някои животни и външни лица. След време проблемът отново става актуален, защото стоманената мрежа, особено ако не е добре защитена чрез поцинковане и/или други антикорозионни и декоративни покрития, корозира и идва време за нейната подмяна. С голи ръце работа не се върши. Необходими са специализирани инструменти, които силно улесняват и облекчават работата, повишават производителността и качеството на работа.
Оградната мрежа се доставя на рула, които се развиват на място, мрежата се изпъва добре и закрепва върху колове. Отделните парчета се свързват здраво едно с друго и се закрепват на няколко места по височина към коловете. Освен това те се закрепват допълнително чрез привързване към добре опъната между коловете дебела носеща тел, най-често в горния и долния край, както и по средата на мрежата. Тези телове се опъват посредством поставени в краищата им опъващи приспособления с винт.
EDMA предлага над 20 специализирани инструмента за изграждане и ремонт на такива огради, както и необходимите за тях специални телове и скоби за свързване.
Тук представяме само няколко от тях.

 

Обтегачи за опъване на оградна мрежа


Този, иначе прост инструмент, много улеснява опъването на оградната мрежа между коловете. При издърпване на мрежата ръката държи несравнимо по-удобната ръкохватка с еластично покритие, вместо телта да се впива болезнено в пръстите. Това позволява прилагане на многократно по-голяма сила на издърпване, респективно по-добро изпъване на мрежата. Освен двете куки, които захващат брънки от мрежата, ръкохватката има и обратно закривена кука, чрез която се захваща за колеца. Това позволява в единия край мрежата да бъде закрепена към колец и след това да се издърпва, опъва и придържа в това положение, докато бъде свързана с тел към следващите колове. За равномерното издърпване и опъване на мрежата по цялата й широчина се препоръчва прокарване през брънките на пръчка от армировъчна стомана, която се издърпва с обтегачите. С два обтегача се постига достатъчно добро и равномерно по височина опъване мрежата и нейното придържане, докато бъде окончателно закрепена към колеца. С две думи, работейки с показаните тук обтегачи, мрежата може да бъде лесно и добре опъната и от сам човек. Обтегачите се предлагат по 2 броя в опаковка.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото