Ръчни инструменти за рязане на керамични плочи


След като в кратък обзор (НС 9-10/2011) представихме за пръв път в България продуктите на испанската фирма Rubi, специализирана в производството на машини и инструменти, приспособления и помощни материали за облицовки с керамични и плочи от естествен камък, сега ще хвърлим поглед на ръчните инструменти за рязане на плочи. Като начало ще представим три от по-евтините, и поради това най-масово използвани инструменти. Rubi се е наложила като марка за професионални инструменти. Действително, дори и разгледаните тук, макар и да стоят на по-ниско стъпало в производствената листа на испанската фирма, в сравнение с ръчните инструменти за рязане на плочи с никому непознати марки, наводнили масовия пазар у нас, тези може да бъдат охарактеризирани като професионални и на ценовото равнище, характерно за любителските инструменти.
Качеството на изработка, и най-вече точността при рязане и счупване на плочата по направения от ролката срез, ги правят не само подходящи за любителска работа, но STAR-50, и особено моделът SPEED 62, биха вършили добра работа и на майстори, които си изкарват хляба с настилки и облицовки от плочки.
Според възприетата от самия производител класификация и трите модела попадат в групата на стандартните ръчни инструменти, а SPEED 62 има и версия (SPEED Plus 62), която е представител на полупрофесионалния клас.
И трите инструмента позволяват т.нар. многоточково счупване на плочката. Това е така, защото крачето, с което се натиска плочката, за да се счупи по линията на рязане, е шарнирно закрепено под главата с режещата ролка. Това позволява плочката да се натисне на най-подходящото място по цялата дължина на среза. На практика това означава още, че и трите инструмента са еднакво подходящи за успоредно на канта или диагонално рязане на плочи.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото