Ръчни механични инструменти на STIHL за работа в градината и гората

Felco1
Като водещ производител на механизирани ръчни инструменти и машини, основно за работа в градината и гората, дотолкова сме привикнали да свързваме името на немската компания STIHL и дъщерната й фирма VIKING с бензинови и електрически двигатели, че лесно ни убягва фактът, че марката STIHL носят още множество също така висококачествени ръчни инструменти, предпазни средства, измерващи инструменти и др.
Те са също така необходими, защото има редица дейности и операции, където отблизо трябва да пипне и човешката ръка, въоръжена с подходящия механичен инструмент. Типичен пример за това са множеството разновидности на ножиците за рязане на храсти и клонки, повече познати като „лозарски ножици“. Всеки, бил той градинар или лозар, не излиза на работа или дори на оглед сред насажденията, без да носи такава ножица.
В днешно време едва ли някой би се вживявал в ролята на тежкоатлет, размахващ брадва да сече дебело дърво. Въпреки тоталното господство на верижните триони, брадвата не е и няма да бъде музеен експонат, а продължава да бъде все така необходима при кастрене, нарязване на клони и цепене на дърва за огрев и други дейности.
Felco18
Едва ли е необходимо да споменаваме, че днешните ръчни ножици нямат нищо общо с техните родственици отпреди десетилетия. Съвременните брадви и топори пък се родеят с произведенията на селския ковач едва ли не само по наименованието си.
Две мнения няма, че изискванията, които се поставят към всяка една машина, с пълна сила важат и за ръчните механични инструменти, защото от качеството им зависи доколко работата ще спори, ще доставя удоволствие при работа за отдих в домашната градина.
Пазарът е необятен, наред с качествените стоки изобилстват и наречените по нашенски ментета, някои от които на външен вид имитират реномираните марки, а необяснимо ниската им цена примамва наивни купувачи в капана. В редакционната ни работилница още се търкаля ножица за клони с дълги дръжки – на външен вид изпипана, а дръжките й се огъват като градински маркуч, щом човек посегне да среже дори и тънка клонка. Изводът е, че колкото и малко да струват такива инструменти, дадените за тях пари са безвъзвратно изцяло загубени.
Ето защо няма да спрем да представяме инструментите на STIHL и други от световен ранг производители, чието име само е достатъчна гаранция, че се купува продукт с най-високо гарантирано качество.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото