Ръчни циркулярни триони с водеща шина


Ръчният циркулярен трион е машина, която позволява прецизно рязане за разкрояване на детайли от мебелни и други плочи от дървесни материали. С него може да се реже с точност до милиметър по абсолютно права линия, под прав или друг предварително зададен ъгъл спрямо канта на плочата. Това позволява и в занаятчийската работилница, която естествено не разполага с компютризиран център за разкрояване, както, и в домашната работилница с напълно достъпен в ценово отношение, лесен за употреба и съхраняване електроинструмент, да се постига необходимата точност при разкрояване на детайлите за изработване на корпусни мебели. Същото се отнася и при изпълнение на различни обшивки на тавани и стени с плочи от дървесни материали (най-често OSB и ПДЧ), където, макар и на място на обекта, трябва да се осигури възможно най-точно рязане, за да не остават фуги, че дори и по-широки пролуки между съседните плочи.
Всичко това е вярно, но при едно условиe: циркулярният трион да бъде пригоден за работа с водеща метална шина и рязането да става именно по този начин. Големите производители на ръчни електроинструменти, циркулярни триони, фрези и прободни триони, задължително включват в помощните средства за работа с тях и различни по конструкция водещи шини.
Казаното дотук обяснява интереса, който предизвикаха у нас пуснатите на пазара в средата на годината от Bosch два нови ръчни циркулярни триона, конструирани специално за работа със системата водещи шини FSN Professional. Затова може да говорим за комбинирана система, което е и оптималната предпоставка за лесно постигане на най-висока точност и качество при рязане.

Системата FSN Professional включва няколко размера шини с дължини от 800 mm до 3100 mm всяка. Освен това с помощта на специален свързващ елемент (FSN VEL) те могат да се свързват една към друга, при което при плъзгането си, машината не усеща прехода от шина в шина.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото