„Светът на марката STIHL“ във Вайблинген


Програмата на „Международния ден на медиите 2023“ включваше и посещение на впечатляващия с футуристичната си архитектура комплекс от сгради, наречен „Светът на марката STIHL“. Може да се каже, че представителите на журналистическа гилдия бяха едни от първите му организирани посетители, защото той бе открит за широката общественост близо две седмици по-късно, на 30 септември.
Изграждането на комплекса е водещият проект на многогодишното разширяване на централата на компанията във Вайблинген. Той има три обособени нива с обща изложбена площ 1600 m².
На първите две – наименувани „Визия“ и „Иновации“, посетителите се запознават с близо 100-годишната история на фамилната компания STIHL, основана от Андреас Щил. Като изобретател, той е признат за „баща на моторния трион”. Експозицията води посетителя от самото начало, когато в далечната 1926 г. Андреас Щил основава в Щутгарт своята компания – инженерно бюро с ясно поставена и неизменно следвана вече 97 години цел да създава машини, които да улесняват хората при работа им в гората и сред природната среда. Историята на STIHL е преди всичко история на техническото развитието на верижния трион в световен мащаб, защото немската компания е иновационен и технологичен лидер. От 1971 г. насам, STIHL е най-продаваната марка верижни триони в света. Технологичното развитие и на останалите продукти на STIHL в голяма степен бележи световното ниво на развитие на дадения вид машини и инструменти, предназначени основно за работа в гората и градината.
Името на STIHL най-тясно се свързва с развитието на верижните триони, чийто родоначалник е създаденият през 1927 г. от Андреас Щил първи трион, предназначен за напречно нарязване на дървени трупи. Той се задвижва от електродвигател, а поради големината и теглото, по време на работа се държи от двама души. Сред поредицата експонирани машини се откроява и знаменитият верижен трион с бензинов двигател Contra, който STIHL пуска на пазара през 1959 г. Неговата поява е ключов момент за устремното развитие на компанията и утвърждаването й като световен лидер при усъвършенстването и производството на този вид машини. И така до днес, когато от две години насам моделът STIHL MS 881 води световната класация за най-мощен серийно произвеждан верижен трион в света.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото