Свредлото за стоманобетон Bosch SDS-plus-5X, легендата за вулканичната магма и белите тигри

bosch1
Легендата разказва за работилница в недрата на клокочещ вулкан. В нея митични майстори закаляват в искрящата магма специални свредла за армиран бетон, които не се боят от сблъсък със стоманените пръти. За да станат още по-здрави и безкомпромисни по пътя си в бетона, майсторите ги охлаждат чрез обливане с гел, носещ приказното наименование Endurium. Технологията е достъпна само за малцина посветени, а тайните й се охраняват строго от два бели тигъра.
Знайно е, че легендите, включително библейските, не претендират за историческа достоверност. Смесвайки омайно исторически, реални факти с въображаеми видения, целта им е да изграждат трайна представа, която преди всичко внушава определена поука. Приказно звучащата легенда за течната магма и най-вече ключовата роля на митичния гел, засега открит единствено в съвременна електронна игра, ни подсказа да не търсим корените й в библейската притча за Тувалкайн, син на Ламех от коляното на Кайн, който Библията е обявила за първия „ковач на всякакъв вид медно и желязно сечиво“.
Следвайки законите на прозаичната логика разследването ни отведе при създателя на стандарта SDS-plus, немския гигант Bosch. И по-конкретно при „изкованото“ в неговата работилница ново свредло за пробиване в стоманобетон SDS-plus-5X. Белите тигри така и не видяхме, защото като непосветени не бяхме допуснати до „светая светих“ – озарения от разтопената магма кратер на вулкана.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото