Секрети при боядисване с електрическо мече

Този път се отклонихме от обичайната си практика първо да изпробваме (при възможност) и тогава да пишем. Статията за електрическото мече на Bosch написахме веднага, щом получихме предоставения ни от представителството на компанията у нас тестов комплект, проучихме неговото устройство и ръководство за работа. Разчитахме и на собствените си очаквания, основаващи се на личен опит в боядисването с обикновен бояджийски валяк (мече). Опит, който в една или друга степен притежава почти всеки българин, по простата причина, че едва ли някому се е разминало поне веднъж-дваж да не хване мечето и четката, за да обнови дома си. Общо взето неотменима, рутинна и достъпна за всеки дейност.
Пролуката от няколко почивни дни откри възможността да изпробваме в реални условия новото попълнение в програмата електроуреди за боядисване на Bosch. Допълнително предизвикателство за нас самите бе възможността да проверим доколко реалността ще покрие очакванията ни. Защото както се знае, майсторлъкът се крие и в тънкостите.

И така след като боядисахме стая и коридор вече сме в състояние да споделим и личния си опит от работата с новия инструмент. Насъбраният експериментален опит се обобщава най-точно и детайлно, докато е още пресен и боята по ръцете още не е изсъхнала. Затова от бояджийската стълба, се преместихме пред компютъра да запишем още съвсем пресните си впечатления и констатации. Тях изреждаме без да следваме непременно свързаността между отделните операции и етапи при боядисването.
• В подготовката на електрическото мече няма тънкости и изненади, стига да се спазват точно кратките обяснения, съдържащи се в неговото ръководство. Не случайно има 5 страници със скици, онагледяващи свързването на системата и нейното почистване от боя. Препоръчваме внимателно да се проучат, защото в подобни случаи от един единствен схематичен чертеж човек може да извлече повече и по-лесно разбираема информация, отколкото от текст, в който се споменават детайли, за които няма еднозначно възприети наименования.
• Такива лесно подминавани дреболии например са:
» регулирането на височината на окачване към кофата на модула с помпата, така че стойката му да стъпва на пода;
» тя се закрепва така, че да обхваща дръжката на кофата с боя. Това е необходимо, за да може двете да се пренасят заедно, без изместване на общия им център на тежестта, което би предизвикало странично наклоняване на кофата с опасност от изливане на боя;.
» смукателният маркуч се фиксира към стойката с щипка. Тя го придържа така, че краят му с филтъра да лежи върху дъното на кофата. Боята трябва да бъде много добре разбъркана, за да не засмуква филтърът прекомерно гъста утайка;
» маркучът за боята се прокарва и на места се защипва в направените за тази цел улеи в ръкохватката и нейния удължител. Изваждането му от улея трябва да става много внимателно, често с помощта на тънък, но не и заострен или с остри ръбове предмет;

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото