Сензори за движение в коридори и високи помещения


В НС 9-10/2011 представихме накратко второто направление „интелигентни“ осветителни тела и сензори за движение на немската фирма Steinel – професионалните. Представен бе и „най-интелигентният“ измежду тях 2 сензорът sensIQ. Тук ще заделим внимание на други два сензора, които също се отличават с изключителни възможности – моделите IS 345 и IS 345 MX Highbay.
Сензорите от професионалната серия значително превъзхождат предназначените за домашни приложения. Друго не би и могло да бъде. Професионалните имат значително по-голям обхват на действие, по-висока чувствителност с по-прецизна температурна компенсация за ограничаване на влиянието на околната среда, по-точно настройване на „наблюдаваната“ зона, повече възможности за регулиране на действието им.
Благодарение на модулната им система тези сензори се монтира и по-лесно. Така например първо се монтира захранващият модул. Във вътрешността му има достатъчно място, позволяващо лесно вкарване на краищата на кабелите и удобното им свързване към клемите. След това един след друг се монтират и останалите модули. Те са конструирани така, че свързването им един към друг е максимално опростено. Същото се отнася и за настройката на чувствителността и зоната на обхват.

Двата инфрачервени сензора IS 345 и IS 345 MX Highbay са специализирани в управление на осветлението в дълги коридори и високи просторни помещения. Те са много чувствителни, което позволява обсегът им на действие при тангенциална посока на движение да достига до 20 m, при първия и 30 m за втория модел. За сравнение – повечето инфрачервени сензори от домашната серия имат обсег на действие до около 12 m.
И двата сензора са конструирани така, че зоната на „наблюдение“ да има силно разтеглена правоъгълна форма. Именно тези им особености са утвърдили модела IS 345 като най-подходящ за управление на осветлението в дълги коридори.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото