Серията „тихи“ дробилки за клони и храсти на STIHLГрадината е постоянен източник на растителни отпадъци. Били те клонки от дървета след резитба, санитарно кастрене или сеч, при подрязване на декоративни храсти, премахване на диви храсталаци, на стари стъбла и листа, след косене на трева и др. Колкото градината е по-голяма и с повече растителност, особено дървета и храсти, толкова повече нараства обемът на растителните отпадъци. Все по-големи стават и проблемите с тяхното временно складиране и премахване. Практичното и екологично решение е отдавна известно – превръщането им в биологичен тор чрез компостиране. Необходимата за това техника също добре позната и достъпна – специални дробилки за раздробяване на клонките и останалите растителни отпадъци на дребни късчета. Така получената маса е със 75% и повече по-малък обем от първоначалната и, което е още по-съществено, след раздробяването й е подготвена за компостиране и превръщане в естествен, биологичен тор.
Ето защо градината без дробилка не може, а сред най-добрите на пазара, също така безспорно се открояват машините на немската компания STIHL. Доскоро те се предлагаха под утвърдената от десетилетия марка VIKING с характерния за нея зелен цвят. От началото на тази година и дробилките вече носят марката, еталон за качествена градинска техника – STIHL и характерните за нея цветове.
Проследявайки в списанието тази промяна, дойде време да представим и гамата градински дробилки с марката STIHL.

Към момента „Андреас Штил“ ЕООД предлага на българския пазар шест модела, задвижвани с електрически ток. Извън тази група се предлагат и две напълно професионални дробилки, задвижвани от бензинов двигател. Най-нов сред тях е моделът STIHL GH 370 S, способен да раздробява клони с дебелина до 45 mm. Моделът STIHL GH 460 С e предназначен да се справя с клони, чиято дебелина достига цели 75 mm.
Включените в гамата модели са подбрани така, че да покриват диапазона от потребности според преобладаващия вид растителни отпадъци, дебелината на раздробяваните материали, наличието на меки отпадъци – стъбла, листа и др., обема на работа. Също така – наличието или не на електрическо захранване.
От половин дузината електрически задвижвани дробилки на STIHL за клони и други, по-меки и жилави, растителни отпадъци, които се предлагат на нашия пазар, подбрахме да представим двата най-нови към момента модела – STIHL GHE 135 L и STIHL GHE 140 L. Характерна експлоатационна отлика на тези две машини спрямо останалите е, че при работа отделят значително по-малко шум. Затова те са обособени в самостоятелна подгрупа на т. нар. тихи дробилки. Тази съществена особеност е посочена и в наименованието, съдържащо буквата L (Leise), т.е. тихи.

 

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото