Системата Knauf Rotband – за лесно, бързо и качествено измазване на стени и тавани

Съвременната строителна химия тотално промени технологиите в строителството и строително-ремонтните дейности. Почти всички класически, и допреди две десетилетия единствено достъпни, строителни материали постепенно минаха в забрава. Дори закоравели майстори на възраст, в която човек започва трудно да възприема новостите, забравиха старите и привикнаха да работят с новите далеч по-съвършени материали – строителни лепила, грундове, шпакловъчни и хидроизолационни материали, саморазливащи се замазки, различни мазилки – от хастарни, през репаратурни до тънкослойни декоративни.
Този естествен процес на подмяна на остарелите с многократно по-качествените нови материали не подмина и различните видове мазилки, още повече че при новото строителство тяхното нанасяне е машинно. Като легенда звучат спомените за някогашните изкопани в почвата варници за гасене на вар, често в близост до строителния обект и отлежаването й под пласт пясък и пръст година и повече, докато се угаси и утаи добре, за да стане пластична и без едри частички, включително подходяща за варова шпакловка. Колцина си спомнят ръчното с чакла или с електрическа варомешалка разбъркване на варо-циментова мазилка? Да не говорим за нейното нанасяне чрез рязко и уморяващо китката и цялата ръка изхвърляне на разтвора с мистрия, за да залепне от удара към основата. Всичко това е минало и история. Съвременните мазилки представляват фабрично подготвени сухи смеси, които се приготвят преди употреба чрез разбъркването им с вода.
Вътрешното и външно измазване на масивните зидове от керамични блокове и тухли е неизбежна трудоемка дейност, от чието качествено изпълнение зависи добрият вид на стените, в някои случаи тяхното предпазване от влага, а при обитавани помещения мазилката може да оказва влияние върху поддържания в тях микроклимат. Всичко това налага внимателен избор на оптималния вид и марка мазилка.
Сред готовите мазилки за вътрешно измазване се откроява групата на гипсовите мазилки, които в световната практика са все по-предпочитани за измазване на стените на помещенията. Повод да насочим тук вниманието на читателите на „Направи сам“ към този вид мазилки е системата от материали за измазване на стени, която обхваща мазилката за ръчно нанасяне Knauf Rotband, шпакловката Knauf Rotband Finish и грундът Knauf Haftgrung. Подчертаваме, че става дума за материали, специално разработени за полагане един върху друг – в случая това е система за цялостно покритие на тухлен зид, бетонна повърхност или стара мазилка до получаване на напълно завършена здрава, равна и гладка повърхност. Името на производителя, немската фирма Knauf, е напълно достатъчна гаранция за качеството на материалите и на изпълнената с тях мазилка.
Бихме желали да подчертаем още, че мазилката Knauf Rotband е предназначена за ръчно нанасяне. Тя е подходяща за вътрешно измазване в неголеми сгради, на отделни помещения при ново строителство или вътрешно обновяване на стари сгради. Подходяща е също така за измазване на стените в кухни и бани в жилищни сгради с умерено висока влажност на въздуха.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото