Системата Porotherm Profi Dryfix Extra – зидане с лепило


Появата на тухлите Porotherm на българския пазар през далечната вече 2004 г. откри нова страница в строителната практика у нас. Продукт на коронования от десетилетия за световен лидер в производството на керамични тухли за зидане – австрийския гигант Винербергер, този иновационен строителен материал привнесе най-съвременен облик и стандарти и в родната строителна практика. Значително ускори и улесни икономически изгодно модерно строителство, отговарящо на съвременните европейски и световни норми за комфорт на обитаване – ниски експлоатационни разходи, осигуряване на оптимален и здравословен за човека микроклимат в помещенията.
Макар по инерция наричани тухли, защото са керамичен материал за зидария, блоковете с вертикални кухини Porotherm са качествено нов, съвременен материал, оптимално съчетаващ незаменимите качества на най-древния природен строителен материал – глината, със съвременните производствени технологии.
Ярко изразените предимства на блоковете Porotherm за изграждане както на външни, така и на вътрешни преградни стени, пред класическите и масово използвани до това време у нас материали за зидане – единичните решетести и „тухлите четворка“, бе много бързо оценено от българския проектант и строител. Наложили се като най-добър керамичен материал за зидане, по волята на НВ пазара, само три години след основаването на „Винербергер“ ЕООД, през 2007 г., компанията откри и своя първи завод в България, в гр. Луковит.
През изминалите оттогава години Винербергер непрестанно развива и обогатява семейството Porotherm с нови, все по-съвършени продукти, с цел улесняване и повишаване на ефективността в строителството, за удовлетворяване на непрестанно нарастващите изисквания за подобряване на енергийната ефективност на сградите и комфорта на обитаване – включително по отношение на подобрената звукоизолация.
Развитието на гамата Porotherm може да бъде проследена с подробности и от близо двете дузини публикации в списание „Направи сам“.
Върхово постижение, както казват, „от бъдещето“, защото надминава валидните и днес нормативните изисквания по отношение на енергийната ефективност на сградите, са уникалните блокове Porotherm 38 N+F W.i Plan. „Винербергер“ ЕООД ги пусна на пазара в началото на 2017 г. Те са отличен материал за изграждане на външни стени, защото съчетават характерните предимства на блоковете Porotherm с възможностите на специализиран топлоизолационен материал – каменната вата, която запълва кухините им. Резултатът е масивен еднослоен зид с отлични топлоизолационни качества, с много добра топлоакумулираща способност, отлични възможности за поддържане на оптимален температурен и влажностен микроклимат в помещенията при минимални колебания, с добра звукоизолация. И не само това – Porotherm 38 N+F W.i Plan бяха първите, с които „Винербергер“ ЕООД отвори вратите на българския пазар за ново поколение керамични блокове, отличаващи се с изключително точни размери. Качество, което позволява въвеждането на нов метод на зидане – чрез залепване с полиуретаново лепило Porotherm Dryfix Extra.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото