Система на Bosch за безпрашно шлифоване на строителни материали

PWR1
Новост от началото на годината в продуктовата гама на Bosch в сектора на любителските електроинструменти е моделът PWR 180 CE, който производителят определя като „система за обработка на стени“. Ние бихме си позволили да разширим това понятие откъм сферата на приложение, защото системата представлява многофункционална шлайфмашина с много широк обхват на приложения. Първото й представяне пред по-широка българска аудитория бе на семинара на „Ташев-Галвинг“ в края на миналата година, а появата й на българския пазар е предвидена за началото на 2015 г.
PWR2
Защо „многофункционална“? Най-общо казано системата PWR 180 CE представлява шлайфмашина за сухо шлифоване с ротационно въртящ се работен инструмент, създадена специално за строителни и ремонти дейности – повърхностна обработка на стени и тавани. Поголовното и бързо въвеждане на модерните строителни технологии, известни като „сухо строителство“, рязко повишиха производителността на труда. При това се оказа, че най-трудоемката и неприятна операция е заглаждането и шлифоването на шпаклованите места с цел прикриване на отворите за винтовете, на фугите между отделните плочи, между обшивката на леките преградни стени и ограждащите я масивни стени и тавани. Нещо повече, за получаване на качествена повърхност, подходяща основа за полагане на бои и особено в светли нюанси, се препоръчва цялостно шпакловане на облицовката с плочи на гипсова основа, което трайно заличава всякакви неравности или петна, изравнява се и попиващата способност на основата. Шлифоването на ръка, особено при по-големи повърхности, е трудоемка и уморяваща работа, а гипсовата прах, която обилно се отделя е истинска напаст за дихателните органи и здравето на работещите. За придаване на висока равнинност и гладкост на стените и таваните последната операция е тяхното шпакловане с гипсов разтвор. Макар че днешните готови шпакловки нямат нищо общо със строителния гипс, която някога единствен се продаваше на пазара и позволяват с лекота постигането на гладка повърхност, винаги по нея остават малки неравности, следи от маламашката или широкия шпахтел, които особено при косо падаща светлина се виждат ясно, прозират дори и под тапета. Ето защо и в този случай шлифоването си остава задължителна, макар и неприятна, операция.
Казаното дотук обяснява защо почти всички световни лидери включват в производството си на професионални електроинструменти шлифоващи машини и системи със строително предназначение. За разлика от тях и многократно по-високите им цени, сега Bosch предлага и за майсторите любители сходна система с многостранно приложение. Освен за шлифоване на шпакловки, със същия успех PWR 180 CE може да се използва за лесно и бързо премахване на стари покрития от тапети, на стенни и други покрития от лакове и други бои, на люспещи се шпакловки и ронлива мазилка, а така също за почистване на остатъци от втвърден циментов разтвор, изравняване и шлифоване на бетонни повърхности и циментови замазки. Машината е незаменим помощник при почистване на повърхнини от остатъците втвърдено лепило след премахване на стари подови покрития и стенни облицовки.
3
Аналогична на описаната тук е тествана в редакцията машина, изпробвана за шлифоване и полиране стара силно захабена мозайка. Резултатът бе отличен, по същия начин машината може да се използва за полиране до блясък на покрития и облицовки от естествен камък и особено на мрамор, който лесно се поддава на повърхностна обработка. Друга територия за успешно приложение на PWR 180 CE е грубо (заместващо цикленето) и фино шлифоване на настилки от масивен паркет и дюшеме, за повърхностна обработка на детайлите на дървени конструкции за градината (пейки, маси и др.), която освен шлифоване до различна степен на гладкост, включва и придаване на повърхностен релеф с помощта на специални четки, който подчертава красотата на дървесната структура. PWR 180 CE също така е прекрасен помощник за почистване на замърсени със строителни разтвори дъски и греди, за почистване на ръжда и премахване на стари лакови покрития от метални и други предмети, и ред други приложения.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото