Системи за пасивна пожарозащита на Knauf


Плочите на гипсова основа и развитото благодарение на тях направление „сухо строителство“, което най-често се асоциира с името и марката на немския концерн Knauf, коренно промениха строителната практика. Както при ново строителство, така и при ремонта и обновяването на стари сгради. То е „сухо“, защото при него липсва внасяне на допълнителна влага в помещенията. Гради се многократно по-бързо и чисто от класическата зидария. Леките преградни стени са неколкократно по-леки и по-малко се натоварват носещата конструкция на сградата. „Сухото строителство“ позволява лесно и ефективно решаване на проблеми като топло- и звукоизолацията на сгради и помещения.
Този метод на строителство първоначално овладя вътрешността на сградите, особено на предназначените за обществена употреба. Гипсовите плочи и конструкции на Knauf бързо се утвърдиха като предпочитан метод за изграждане на всевъзможни леки преградни стени. Също и за изпълнение на предстенни обшивки, решаващи проблемите с изправяне на неравни зидове или поставяне на вътрешна топлоизолация. Облицовъчните плочи на гипсова основа овладяха и територията на окачените тавани. Появиха се и плочи на Knauf, които подобно на филтри очистват въздуха в помещенията. Те поглъщат вредните съставки от въздуха и ги преработва до безвредни съставки – въглероден диоксид и вода.
С появата на поредните нови облицовъчни плочи на Knauf сухото строителство навлезе и при изграждането на подови настилки. Плочите на гипсова основа много улесниха превръщането на подпокривното пространство в обитаемо, трайно се настаниха в баните с техните вградени санитарни съоръжения и инсталационни шахти. Появата на плочи с висока (Vidiwall HI) или пълна водоустойчивост (Aquapanel) изведе сухото строителство и върху фасадите на сградите.
Към момента „Кнауф България” ЕООД предлага 30 вида облицовъчни плочи – продуктова палитра, способна да удовлетвори различни изисквания по отношение на здравина, повърхностна твърдост и товароносимост, влагоустойчивост, звукоизолация и акустика, добра топлопроводимост (за подово отопление), висока огнеустойчивост и др.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото