Специалистът в производството на пили – чешката Ajax


Чешката фирма Ajax Pilniky a.s. е утвърден от столетие производител на различни видове висококачествени пили – ръчни за обработка на метали, дърво и други материали, ротационни пили за бормашина, точила и пили за заточване на ножове, триони и други режещи инструменти, специални пили за почистване и възстановяване на резби и др. Създадената през 1921 г. в град Ихлава фирма днес произвежда и предлага на пазара над 1000 вида продукти от този вид.
Натрупаният стогодишен производствен опит, използването на висококачествени материали и съвременни методи за производство, са наложили марката като признат производител на висококачествени инструменти не само за домашни майстори и професионалисти занаятчии, но и при индустриални производства. Богатата продуктова гама, освен широка палитра шлосерски пили, включва и тясно специализирани професионални пили използвани в ателиета за дърворезба, за изработване и ремонт на ювелирни изделия, в часовникарски работилници, за заточване на дърворежещи инструменти и др. Произвеждат се дори и специализирани пили за обработка на копитата при подковаване на коне.
От 2004 г. фирмата въвежда и металообработващи машини с цифрово-програмно управление, което открива нови възможности за производство на редица специализирани инструменти, като пили за почистване и възстановяване на външни и вътрешни резби, специализирани пили за автомобилостроенето и други специфични металообработващи дейности.
Пилите на Ajax Pilniky a.s., освен на пазара в Чехия, се радват на добър прием и на редица чуждестранни пазари в Европа, Австралия, Южна Америка и Азия.
В Българя продуктите с марката Ajax се внасят от фирма „Ташев-Галвинг“ ООД. Това ни подтикна да проучим по-подробно продуктовата гама на чешкия производител, защото пилите са едни от инструментите „без които не може“, в която и да било работилница – от домашната, още при нейното зачатие в рамките на „едно чекмедже“, до професионалните шлосерски и всевъзможни други специализирани работилници.
Прелиствайки обемистия продуктов каталог на Ajax, ни хрумна познатата сентенция, че „на една жена никога не й стигат обувките и чантите“. Така е и с пилите за всеки майстор с умели ръце.
Пилата е режещ инструмент, който отнема съвсем тънък слой от обработвания материал ­- метали, дърво пластмаси и др. Това се прави за придаване на необходимата форма, размери, грапавост на повърхнините, напасване на детайли един към друг и т.н. Чрез изпиляване, след предварително пробиване на отвори по контура, се оформят отвори с различна форма. Примерно, правоъгълен отвор за езика на бравата при самоделна направа на дворна метална врати. С пила се премахват острите „мустаци“ и заглаждат ръбовете, останали след рязане на ламарина или стоманени профили и т.н. Едрата рашпила пък е задължителен инструмент при обработка на изделия от дърво. Примерно при поставяне или смяна на дръжката на градински инструмент – търнокоп или брадва, местно ковашко производство, оформяне на отвори в дъска или дървесна плоча и т.н.
Списъкът от дейности, извършвани чрез пилене, е обширен. Затова и асортиментът от пили е много голям.
В тази статия ще се спрем на пилите, произвеждани от чешката компания Ajax и предлагани у нас от „Ташев-Галвинг” ООД, включително чрез електронния магазин на фирмата.
Ръчните пили имат продълговата форма. Според формата на напречното им сечение те биват плоски, квадратни, триъгълни, полукръгли, кръгли, ножовидни, ромбовидни (мечовидни) и др. Пилата се подбира според вида на материала, формата на детайла, който се обработва и желаното качество, грапавост, на повърхностната обработка.
Отделна група са ротационните пили, познати още като фрезери (борфрезери) или шлайфгрифери, предназначени за работа с бормашини. Ajax предлага два вида такива инструменти – за обработка на твърди и меки метали, и вторият вид – основно за дърво. Те се произвеждат с цилиндрична, конусовидна, сферична и други форми.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото