Стартерни устройства Raider


Когато преди четири години за пръв път тествахме в редакционната работилница и представихме пред читателите на списанието стартерно устройство „джобен формат”, способно да запали автомобил с отказала акумулаторна батерия, този вид устройства бяха все още екзотика на масовия пазар. За мнозина възможността от скромна по размери кутийка да се извлече електрически ток със сила няколкостотин ампера, изглеждаше като фантастика.
Плод на съвременното развитие на литиево-йонните батерии и електрониката, днес те са прибор от първа необходимост, заслужил мястото сред задължителното за всеки автомобил, според нас, оборудване.
Никой не е застрахован, че бедата „отказал акумулатор” няма да го сполети. Дори и хора, които технически грамотно и собственически отговорно се грижат редовно и правилно за доброто техническо състояние на акумулаторната батерия. Достатъчно е след паркиране, примерно на по-стар автомобил, който не изключва автоматично късите светлини, станали вече и дневни, това да бъде пропуснато. След няколко часа вероятността акумулаторът да откаже вече е голяма. При забравено осветление в купето, това обикновено става след 24 часа или повече, в зависимост от вида на източника на светлина и състоянието на батерията.
Темата за състоянието на електрическия заряд в батерията и неговото поддържане чрез редовно и правилно дозареждане с външно зарядно устройство Raider, бе разгледана подробно в този брой на списанието.
Наличието на такова устройство, обаче, не отменя необходимостта човек да се застрахова и да държи в колата си стартерно устройство. По правило акумулаторната батерия напомня по неприятен начин за себе си през мразовитите дни и месеци. Кошмарно е, когато автомобилът закъса на градска улица и понякога с часове се налага да търсим услужлив колега да „подаде ток“. Стига обаче да има специализиран за това, достатъчно дълъг кабел и да е възможно плътното доближаване на двата автомобила. Бедата може да стане и животозастрашаваща, ако акумулаторът откаже в условия на многочасово задръстване в автомобил, притиснат от снега по високопланински път, дори затънал в преспи.
Желязната логика подсказва, че дори веднъж да потрябва и свърши работа, устройството вече ще се е изплатило.
Ето защо, основавайки се и на лично придобитите впечатления при четиригодишното използване на качествено стартерно устройство от този вид, с голям интерес приехме поканата да тестваме първите портативни стартерни устройства от ново поколение Raider, които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД пусна на пазара. При това, точно навреме – малко преди зимата.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото