Стол с плетена седалка от папур

Cov1_100
Из архива на вестник „Направи сам“. Публикуваме статията във варианта й, поместен в сборника „Най-доброто от вестник „Направи сам“, том II, издание 1989 г.

Марта Атанасова, Любослава Димитрова

Повредените шперплатови седалки на стари, добре запазени столове лесно биха могли да се заменят с папурени (фиг. 1), които са достатъчно солидни, тъй като се правят от два слоя преплетени и усукани сдвоени стъбла.

Материали
За плетене се използват стъбла от папур. Папурът расте в крайбрежните води на плитки езера и реки и достига височина 3 m. За да запази естествения си цвят, след отрязване той се съхранява на тъмно в сухи и прохладни помещения.
Трябва да се набавят още мек канап, който да не прерязва стъблата и стар чаршаф или голяма кърпа.

stol1_sИнструменти
Необходими са следните инструменти: ножици, нож, губерка.

Подготовка на папура
Изсушените стъбла се потапят за няколко минути във вана или корито със студена вода, така че да се навлажнят добре. За да добият мекота и еластичност, е необходимо да престоят увити в кърпа 3 часа. После всяко стъбло се подсушава и се отстраняват чупливите му краища. Така остават само здравите части, а всички останали сламки се прибират, за да послужат при пълнежа.

Свързване на стъблата
Работи се с две стъбла, поставени успоредно – дебелият край на едното трябва да легне върху тънкия край на другото. Събраните стъбла се усукват, докато се получи въже, с което ще се оплете седалката.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото