Строителни решения с YTONG и Multipor – Думата на експертите


Специализираната техническа част от пресконференцията, която „Ксела България“ даде в края на май т.г., бе традиционно поверена на инж. Бойко Пенев, продуктов мениджър за YTONG и инж. Васил Манолов, продуктов мениджър за Multipor. Трудовата биография и на двамата специалисти почти изцяло съвпада с развитието на „Ксела България“ ЕООД. Те са експертите, които на различни форуми представят двете емблематични за биографията на строителството марки, имената им са добре познати и на редовните читатели на „Направи сам“ от редица публикации с тяхно участие.
На сайта на списанието към момента са публикувани 46 статии с подробна информация за блоковете автоклавен клетъчен бетон YTONG и минералните топлоизолационни плочи Multipor. В тях може да се намери информация за тяхното приложение в строителната и строително-ремонтна практика, за тънкостите при работа с тях, за подходящите материали за зидане, лепене, шпакловане и измазване, за механичната обработка на материалите и др. Ето защо тук ще се спрем предимно на новостите, съдържащи се в презентациите на двамата водещи специалисти на „Ксела България“ ЕООД. Ще си позволим да добавим и информация, съдържаща се в нови технически документи на производителя, както и резултати от експериментални научни изследвания на двата материала – YTONG и Multipor.

 

Блокове YTONG
Блоковете автоклавен клетъчен бетон водят началото си от 1924 г., когато в Швеция са създадени първите образци на клетъчен бетон. Като нов, непознат дотогава материал за зидане, съчетаващ по уникален начин редица съществени за строителната конструкция качества, и най-вече поради добрите топлоизолационни свойства, технологията бива развита и производството усъвършенствано до познатите навсякъде днес блокове автоклавен клетъчен бетон с точна форма и размери, което силно улеснява работата и подобрява качеството на строителството. Тези качества осигуряват на блоковете и останалите материали YTONG добър прием на строителните пазари. Приносът на този все още нов за времето си строителен материал при възстановяване на сринатите през Втората световна война сгради в Германия е изключителен, защото позволява темпове на строителство, непостижими по това време с други материали. През 2009 г. YTONG е включена в списъка „марка на столетието”.

Инж. Бойко Пенев, продуктов мениджър за YTONG

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото