Строителството е преди всичко изкуство и после – занаят

Инж. Георги Балански

Минути преди началото на пресконференцията на „Винербергер“ ЕООД бях приятно изненадан и впечатлен, че за всеки от присъстващите журналисти бе подготвен екземпляр от луксозно отпечатаната и прекрасно илюстрирана книга „Строителната керамика през вековете“, фирмено издание, каквото през 35-годишната си журналистическа практика не бях виждал. Финансирана и издадена от „Винербергер“ ЕООД, с умело подбрана и професионално поднесена информация, книгата представлява чудесно илюстриран, отпечатан на високо полиграфическо ниво исторически преглед на приложението на керамичните материали в архитектурата и строителството. И обратното – множество забележителни сгради и други градежи, построени благодарение на тези, създадени от човека материали.
Авторката, Савина Димова, запознава читателя с едни от забележителните паметници на човешкия строителен гений – гений, който е създал и материала, от който те са били изградени – керамичните тухли, а в по-късно исторически времена и керамични керемиди. Изданието е една от многото прояви на обществената зангажираност на компанията, на нейната фирмена култура и мисия да допринася не само за подобряване на средата за обитаване, но и за издигане на образователното и интелектуално ниво нацията ни. Книгата не само предоставя богата информация за историята на всеки един от описаните в нея забележителни паметници на строителното изкуство. Авторката очевидно е целяла да подтикне читателя и към по-дълбоки философски и нравствени размисли. Илюстрация на казаното е подбрана мисъл на Джовани Пико делла Мирандола (знаменит италиански философ от времето на Ренесанса): „Бог е казал на човека: Поставих те в центъра на света. Можеш да се изродиш и да станеш като безсловесните твари, ако пожелаеш можеш да се преродиш и да се издигнеш до небесни висини…“.
Wienerberger2_1
Четейки увлекателно написаната книга, запознавайки се с историята на редица удивителни паметници на строителното изкуство, у читателя неусетно се пробужда усещането за строителството като нещо по- одухотворено и възвишено, отколкото прозаичното монтиране на стоманобетонни панелки.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото