Сухо пробиване на отвори в керамични плочи


Пробиването на отвори в облицовъчни плочи, най-често от керамика, е задача, която неизбежно изниква пред домашния майстор. Най-малкото няма как да се избегне рано или късно пробиването на отвори с диаметър 5–8 mm за монтиране на дюбели в стената за закрепване на окачалки за кърпи, окачени шкафчета и др. Голяма част от плочките нямат достатъчно гладка повърхност, за да задържат трайно окачалките с гумени вендузи. Поради това след няколко неуспешни опита човек стига до извода, че няма по-сигурно средство за закрепване от класическия винт и дюбел, следователно няма да се размине без пробиване на отвори в облицовката. Да не говорим за по-сериозни и съответно по-трудни за изпълнение задачи като пробиване на отвори за преминаване на водопроводни или на отоплителната инсталация тръби. Задачата се усложнява с увеличаване на диаметъра на отвора, както това е при канализационните тръби.
Керамичните облицовъчни плочки са крехък, чуплив материал и лесно могат да бъдат счупени при невнимателно пробиване или поради неподходящ инструмент. Голяма част от тях имат повърхностна глазура, която е по-твърда и силно затруднява задържането на върха на свредлото на точно необходимото място. Поради това то лесно може да се отплесне встрани. Не бива да се забравя, че облицовката има както защитни, така и декоративни функции, т.е. пробиването на отворите трябва да става максимално чисто и с точно необходимия диаметър, без нащърбване по ръба. Стремежът е да не се нарушава добрият външен вид на облицовката.

Пробиването на отвори в керамични облицовъчни плочи е разгледано в статия от поредицата „Ремонт и обновяване на банята”, в която е обърнато основно внимание на пробиването, по-точно на изрязването, на отвори с голям диаметър с боркорони с твърдосплавни зърна – инструмент от арсенала на домашния майстор. Най-подходящите инструменти за бързо и качествено пробиване на отвори в такива материали обаче несъмнено са боркороните с диамантни зърна. Подробна информация за фамилията боркорони Diamond for HardCeramics на Bosch е публикувана в същия броя на „Направи сам”. Те могат да бъдат раздели на две групи:
– Боркорони за пробиване на отвори с диаметър от 5 до 14 mm
– Боркорони за отвори с диаметър от 19 до 83 mm
Тези боркорони са създадени за пробиване при охлаждане с вода. Заедно с тях Bosch предлага и останалите елементи от системата за т.нар. мокро пробиване – приспособления, които позволяват центриране и водене на боркороната за пробиване на точно желаното място от една страна и от друга – през тях в мястото на пробиване се подава водна струя. По тънък шлаух водата постъпва от специална бутилка с ръчна помпа за сгъстяване на въздуха в затвореното пространство.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото