С пръскачки MESTO срещу COVID-19


Избрахме това заглавие, защото е напълно в духа на времето, в крак и с практиката за всеобщото пръскане с дезинфектанти. Откак този коронавирус плъзна и по нашите земи, както никога досега, започнахме да дезинфекцираме усърдно не само ръцете си, но и всичко, до което се докоснем – дръжки на врати, волан, скоростен лост и други места в автомобила и т.н. По телевизията постоянно показват хора в защитни облекла, които със специални пръскачки щедро разпръскват дезинфекционни препарати из всевъзможни помещения и открити терени, превозни средства на градския транспорт – навсякъде, където се предполага, че може да се е притаил коварният вирус.
За подобни твърде сериозни цели и отговорни задачи правилото е да се ползва не само най-подходящият препарат, но и най-добрата пръскачка за него.
В тази класация водещо място заема немската фирма MESTO. Тя има 101-годишна история в разработването и производството на много широка гама от висококачествени пръскачки, предназначени за всевъзможни приложения – от подхранване на стайни декоративни растения с листни торове, до растителна защита на големи градини, лозарски масиви и овощни градини. Пръскачките MESTO намират широко приложение също така в строителството, почистващата индустрия, за дезинфекция на големи площи. Компанията заема челно място на европейския пазар в този продуктов сегмент. Пръскачките й се продават успешно и в множество други страни по целия свят.
Марката не е непозната на търговските партньори и директни клиентите на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД, която е техен вносител за България. Не е непозната и за читателите на списание „Направи сам“, защото в две последователни статии представихме основните групи и модели, намиращи приложение в домашната и дворната градини, в професионалното растениевъдство. Описахме и специализираните модели, предназначени за строителни и занаятчийски и други дейности.
Големият читателски интерес и многообразието от модели ни подтикна да подготвим и публикуваме втора статия, която цели да улеснява избора на най-подходящия модел пръскачка според конкретните потребности и приложение. Нещо повече – интересът, който разнообразието от пръскачки MESTO ни подсети да подпомогнем читателите на списанието и в тънкостите при подготовката на разтворите за растителна защита. Причината – указанията върху малограмажните пликчета и шишенца за домашно ползване обичайно са в проценти или отнесени към декар площ.
Тук ще съсредоточим вниманието си, като представим няколко модела пръскачки MESTO, специализирани за разпръскване на разтвори – дезинфекциращи, почистващи и др. препарати, чийто химически състав не позволява използване на обичайните пръскачки.

 

Малки пръскачки
От серията малки пръскачки най-подходящи за дезинфекционни цели са два модела. Моделът 3132PP е предназначен за работа с киселинни разтвори с pH 1-9. Моделът 3132BC пък е силно устойчив на алкални разтвори с pH 7-14.
Уплътнителите елементи, включително овалният уплътнителен пръстен на буталото на помпата при модела 3132PP са изработени от FPM/FKM (синтетичен флуоркаучук) – материал, който има висока устойчивост на въглеводороди, масла, силни киселини, ароматни и хлорсъдържащи разтворители. Притежава и добра топлоустойчивост. В модела 3132BC уплътняващите елементи са изработени от EPDM (етилен-пропилен-диен каучук). Този еластичен материал, тип синтетичен каучук, се използва за уплътнителни елементи, устойчиви на органични разтворители. Те имат голяма устойчивост и на алкални разтвори.

И двата модела пръскачки се характеризират с висока устойчивост при работа с разтвори, съдържащи различни химически вещества. Това се отнася за въздушната помпа, резервоара и всички уплътнителни детайли. Резервоарът им побира 1,5 l течност. Помпата на пулверизатора се намира в главата на пръскачката. Тя е способна да нагнетява въздуха в пространството над разтвора до налягане 3 bar.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото