Термоскенер за откриване на топлинни загубиЕдна от новостите, привлякла вниманието по време на партньорската среща на фирма „Ташев-Галвинг“ през октомври т.г., бе термоскенерът Black&Decker TLD100. Той е предназначен за откриване на местата, от които топлината от помещенията „изтича“ в околното пространство. Въпреки че открива значителни възможности за намаляване на топлинните загуби, все още такива уреди, и в частност този модел, са почти непознати у нас. При това не става дума за скъп професионален прибор, а за устройство с напълно приемлива за домашно приложение цена (94,99 лв.). На световния пазар термоскенерът TLD100 присъства от около 2 години. Отзивите за него са много ласкави, защото съчетава ниска цена с удивително висока точност на измерване, а използването му е максимално улеснено.
Преди да разгледаме техническите възможности и работата с уреда, ще направим кратък преглед на неговото приложение. Единственият сигурен начин да се направи вярна оценъчна „снимка“ на топлинните загуби през строителната конструкция на дадена сграда е прецизното измерване на повърхностната температура на външните стени. На професионално ниво това се извършва със специални камери (термографи), които заснемат в инфрачервената част на спектъра цветно цифрово изображение. Оцветяването на отделните участъци на фасадата от тъмно синьо до ярко червено дава точна картина за нейното състояние от топлотехническа гледна точка. Така заснетите изображения позволяват определяне на повърхностната температура във всяка точка. Такива термографи струват десетки хиляди лева и поради това се използват от фирми, специализирани в обследване на енергийната ефективност на сгради и тяхното сертифициране.
Как обаче човек сам да си помогне, за да стане домът му по-уютен през зимата, микроклиматът в него здравословен, включително по външните стени да не се образуват до болка познатите, особено в панелните апартаменти, тъмно-влажни петна? Как в крайна сметка да се намалят разходите на домакинството за отопление?

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото