Тестер и адаптери за батерии

Улисани в ежедневието, рядко се замисляме колко удивително много се промени начинът ни живот през последните двайсет години. От домовете ни изчезнаха и последните остатъци от битова електроника с марка на кирилица или с автентичен източноевропейски произход. Английският език тотално завладя света, а ние ставаме все по-зависими от техническите придобивки на съвременната микроелектроника. Броят на все „по-интелигентните“ устройства, с които се обграждаме и с които привикнахме до степен на тотална зависимост, става все по-голям. Дори и такива традиционни прибори като електрическите радиатори все по-често се управляват с дистанционни устройства. Все повече продукти на съвременната електроника, дори и ръчните електроинструменти преминаха или преминават на автономно захранване. Това безспорно е поредното изкушение за нови и нови покупки, като същевременно ставаме все по-зависими от всевъзможни по вид, форма и технически параметри батерии. А тяхната сумарна стойност от ден на ден става все по-забележимо перо в семейния бюджет. Затова преценихме, че си струва да поразровим около тази тема. Ето и две практични предложения.

Тестер за батерии
Този евтин и елементарно лесен за употреба стрелкови уред измерва пригодността на батерии с напрежение 1,5 V тип D, C, AA, AAA, както и батерии 6LR61 с напрежение 9 V, плоски батерии 3R12 с напрежение 4,5 V и бутонни батерии. С него може да се проверяват и акумулаторни Ni-MH батерии с напрежение 1,2 V. Батерията се поставя между неподвижния и подвижния контакти на тестера, което позволява измерване на различни по дължина батерии. За батерии 6LR61 с напрежение 9 V отстрани на тестера са изведени два контакта, съответстващи на клемите на батерията.
Скалата на уреда е разграфена на сектори, по които се определя степента на годност на батерията. Когато стрелката се намира в жълтия сектор, батерията все още може да се използва в уреди с минимална консумация на електроенергия, например часовници.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото