Трактор за косене VIKING със световен рекорд от 215 km/h

Formula-1_1
Когато прочетохме информацията за поставения от моторна косачка на VIKING световен рекорд от 215 km/h, признаваме си, бяхме изненадани и учудени, защото бе трудно да си представим машина, предназначена за кротко движение и косене на големи тревни площи, да препуска с бясна скорост върху писта за състезателни автомобили. Бързо обаче съобразихме, че макар болидите от Formula 1 да не се движат обичайно по градските улици, шосета и магистрали, именно тяхното развитие е двигателят на върховите постижения в автомобилостроенето.
Понеже тракторите за косене разчитат на собствения си ход, съответно двигател с вътрешно горене, съединител, скоростна кутия, окачване, ходова част и т.н., те на практика са и превозни средства, макар и със специализирани функции. От това следва, че ходовите качества на всяка такава машина в много голяма степен определят и нейните функционални възможности, производителност и дълготрайност като косачка. Логичният извод от казаното дотук е, че ако даден производител, в случая VIKING, претендира и полага усилия от десетилетия да бъде световен лидер в производството на такива косачки, трябва да побеждава и на състезателната писта.
Именно такова значение има резултатът, постигнат от отбора на VIKING и пилота Пекка Лундефарет, на проведеното на 5 ноември 2015 г. състезание за такъв вид машини на пистата на норвежкото летище Torp-Sandefjord. Машината, с която е бил поставен рекордът от 215 km/h е модифициран трактор за косене на VIKING от серията T6. При това става дума за средна скорост при изминаването на отсечка с дължина 1 миля (около 1,6 km) при неблагоприятни атмосферни условия.
Рекордният резултат е дело на продължила с месеци подготовка от страна на VIKING, представителството за Скандинавските държави на компанията-майка STIHL и норвежкия съюз за моторни спортове.
Formula-1_2

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото