Ударен гайковерт RD-EIW01


Това не е типичен за домашната работилница инструмент. По му приляга занаятчийска работилница, специализирана за авторемонтни дейности. В своята област на приложения – отвиването и завиването на винтове и гайки, ударните гайковерти са незаменим инструмент. При тях въртящият момент се предава чрез ударно действие, т.е. чрез серия удари с голяма честота. Това позволява да се достигнат пикови стойности, значително надвишаващи големината на въртящия момент, който може да се постигне с обичайните отвертки или бормашини. Тези инструменти са способни да се справят със скрепителни елементи с голям диаметър, с лекота отвиват при ръждясали или силно клеясали (спечени) резби, в състояние са да завият и най-големите винтове за дърво, както и да притегнат достатъчно здраво гайките на отговорни, силно натоварени съединения. С две думи, това са задачи, с които машина без ударно действие не може да се справи.
Не случайно почти всички авторемонтни или за подмяна и ремонт на гумите работилници използват пневматични ударни гайковерти. В случая RD-EIW01 има същото предназначение, но с тази съществена разлика, че вместо с въздух под налягане работи с електрически ток. В редица случаи това е значително, понякога и решаващо предимство, защото отпада необходимостта от компресорна станция, тръбопроводи и дълги маркучи за провеждане на сгъстения въздух.

Моделът RD-EIW01 е с мощност 900 W, а честотата на въртене без товар е 2100 min–1. Това, което впечатлява, е необичайно високата стойност на максималния въртящ момент, който инструментът развива – на табелката е посочено 250–500 Nm. Това определено надхвърля очакванията ни и представата за възможностите на електрически гайковерт с форма на тялото „пистолетен тип“ и тегло само 3,2 kg.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото