Ударни гайковерти с безчеткови електродвигатели на Hitachi

Hitachi1
Всяка поредна новост, излязла от развойните центрове и заводи на японския гигант Hitachi, заслужава специално внимание, защото най-често представлява поредната световна новост. Такава е и още съвсем прясната, от месец юли т.г., новина за пускането на пазара на две нови фамилии мощни електроинструменти с мрежово захранвани двигатели – перфоратори с маса 6–12 kg и ударни гайковерти с максимален въртящ момент до 1000 Nm, работещи с безчеткови електродвигатели. Този вид електродвигатели се наложиха бързо в новите модели акумулаторно захранвани електроинструменти на водещите световни производители. Следващата логична стъпка е тези електродвигатели да започнат да изместват класическите колекторни двигатели и при мрежово захранваните ръчни машини. Hitachi е от първите, които успяват да сторят това, а току-що пуснатите на пазара нови машини са новост от световна величина, която трасира пътя за развитие на захранваните с мрежово напрежение електроинструменти.
Заслужава да се отбележи още, че преди новината да достигне до всички, за които тя е предназначена, новите ударни гайковерти вече се продават от „Ташев-Галвинг“, било директно или чрез партньорската мрежа в страната. Преди да насочим вниманието си към конкретните технически решения и характеристики на всяка от новите машини, ще припомним накратко съществените предимства, които новият вид електродвигатели придават на задвижваните от тях инструменти.
Досега безчетковите електродвигатели овладяваха територията на сравнително маломощните акумулаторни електроинструменти, захранвани с прав ток с ниско напрежение. За някои от новите акумулаторни инструменти на Hitachi с безчеткови електродвигатели може да прочетете тук. За този вид инструменти е от особено значение, че к.п.д. на този вид електродвигатели е около 2 пъти по-висок спрямо традиционните колекторни двигатели. Това води до значително снижаване на разхода на електроенергия и съответно до удължаване на продължителността на работа с едно зареждане на батерията с над 40–50%.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото