Универсален шаблон на Wolfcraft за ремонт на дървени стълби


Обичайно решение при малките еднофамилни къщи и вили е разполагане на междуетажната стълба в по-голямо помещение, примерно хола на първия етаж. Така се пести жилищна площ, а и тя може да стане разнообразяващ интериора декоративен елемент. Такова решение масово се среща при вилните къщурки, изградени преди 30 и повече години, основно по метода на семейната, колегиална и приятелска задруга, в рамките на програмата за „самозадоволяване“ на населението. Причината – наложеното десетилетия наред законово ограничение до 60 m² застроена площ във вилните зони за простосмъртни.
Като елемент на интериора, най-често стоманобетонното стълбище, биваше обличано с дървена обшивка. Поради ограничените възможности за избор, най-често стъпалата и челните дъски се правеха от иглолистна дървесина, сравнително мек и не особено траен на изтриване и надиране материал.
При стъпала, изработени от дебели талпи (4–5 cm), е възможно обновяването им да се извърши чрез премахване на старото подово защитно декоративно лаково покритие чрез изцикляне, последващо шлифоване и ново лакиране. Проблемът е в премахването на старото лаково покритие, което за лентова шлайфмашина е почти невъзможна задача, защото лентата, буквално за секунди, се запълва и става негодна за работа.

Решението при такива случаи е използването на тясно специализиран, рядък инструмент, какъвто е фрезата за отстраняване на лакови покрития Metabo LF 724 S. Притежаването й се оправдава при професионално използване, а като добавим още лентова, ексцентър- и делта- шлайфмашини, също необходими за извършване на ремонта, сметката само за техника, набъбва доста.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото