Фамилията перфоратори Sparky HD Professional BPR 280CE – поредният кандидат за златен медал


Месец преди откриване на Техническия панаир в Пловдив имаме възможността да повдигнем още повече края на завесата, прикриваща арсенала от технологични новости, които българският производител на ръчни електроинструменти „Спарки Елтос“ за пръв път ще извади на показ на този най-мащабен и представителен за страната ни технически форум. След като в НС 5-6/2011 също в аванс представихме най-новата серия малки ъглошлайфмашини, чийто дебют най-вероятно ще бъде позлатен с престижното панаирно отличие, сега е ред да сторим същото и за втория кандидат за златен медал с ловешки адрес – най-новата фамилия леки перфоратори с хоризонтално разположен електродвигател. Това, че Спарки Елтос ще се представи на изложението и с втора, също така силно конкурентна фамилия електроинструменти, не е изненада, а традиция. Предположението, изказано в предишния брой на списанието, се базираше на досегашния производствен опит на компанията, в който тези две групи машини са определящи за успеха и налагането на марката Sparky Professional. Не е необходимо допитване до Делфийския или друг оракул за прогнозиране на златни отличия, защото почти всяка фамилия от тези две групи машини е орисана да бъде и златен медалист.
Новата фамилия перфоратори от шест модела очевидно затвърждава и новата линия в производствената програма на „Спарки Елтос“ – да произвежда не просто професионални електроинструменти, а инструменти с още по-голяма износоустойчивост и дълготрайност, оптимално пригодени за работа в тежки, стигащи до екстремни натоварвания условия на експлоатация. Затова след малките ъглошлайфмашини новите перфоратори са втората група електроинструменти, които носят обозначението HD Professional (Heavy Duty). Тази задължаваща емблема е защитена с редица конструктивни усъвършенствания, на част от които ще се спрем по-късно. За по-лесна ориентация във възможностите на всеки от шестте нови модела техните основни технически характеристики са представени в табличен вид.

Прави впечатления, че и с двете нови фамилии „Спарки Елтос“ се е насочила към усъвършенстване на най-масово използваните машини от този вид. Както малките ъглошлайфмашини са най-разпространените от този вид електроинструменти, така и новите модели леки перфоратори в 2–3 килограмовия клас са най-предпочитаните и с най-универсално приложение машини, способни да пробиват в бетон отвори с диаметър до 28 mm, а с боркорона и до 68 mm.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото