Фирма „Киров“ се представи с машини и електроинструменти


Смазващото влияние и дълготрайните последици от налегналата страната ни вече трета поредна година икономическа и финансова криза се виждат отчетливо навсякъде, в бизнеса и живота на всеки от нас, доминира в тематиката на медиите, отпечатано е в мрачните лица на хората. Особено отчетливо това са забелязва на панаирите и други търговски изложения.
Освен в количествени измерения, кризата сериозно промени и облика на тези прояви. Всеки изложител вече трезво преценява смисъла от своето участие, усилено търси по-ефективни средства за контакти с клиентите си. Не на последно място необходимостта от стриктна финансова дисциплина се пребори с ненужната помпозност и участие заради самотно участие.
Типичен пример за реално, добре премерено и съобразено с пазарната конюнктура бе представянето на фирма „Киров“ на тазгодишния Технически панаир. Тази най-голяма в България специализирана търговска верига за професионална техника и инструменти години наред бе колосът сред изложителите в града на тепетата, а обширната й експозиция на едрогабаритна строителна, минна и индустриална техника, разположена пред собствената й палата на територията на панаира, бе станала емблема на панаирното градче, емблема на бурното строителство у нас.

Може да се каже обаче, че всяка криза има и своето оздравително въздействие, изправящо някои деформации от миналото. Така например дори и в най-охолните от финансова гледна точка години преди кризата основателят на фирмата и Председател на Надзорния съвет на „Киров“ АД, г-н Киро Киров, многократно поставяше въпроса за липсата на икономически обоснована потребност от ежегодно разкарване до Пловдив и излагане на армия от огромни строителни машини, тежащи вкупом хиляди тонове. Участие поглъщащо огромни средства и ангажиращо най-малко за седмица близо 100 души персонал. Многократно даваше за пример неизмеримо по-богати и далеч по напред във всяко отношение от нашата държави, където подобни, при това специализирани, а не общотехнически изложения, се провеждат с интервал от една или повече години. Това се прави, защото този вид техника се развива по-бавно и новите модели продължават да бъдат все така нови и актуални и няколко години след първата им поява на пазара.
След като строителството вече трета година е изпаднало в дълбок колапс, а складовете все още не са изпразнени от машините, поръчани с оглед на търсенето от по-преди, бяхме сигурни, че ще видим на тазгодишния панаир едно достойно представяне на тази най-голяма българска фирма, но съобразено с новите условия.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото