Циркулярен трион RD-TS 11 – две машини в една


От пръв поглед се вижда, че тази стояща на собствените си крака машина от серията Raider Pro, не е типичният наклоняващ се циркулярен трион. По-близкото й опознаване потвърждава това първоначално впечатление, защото се оказва, че в една машина са побрани две – типичен наклоняващ се циркулярен трион, който може да се завърта около хоризонтална ос на 180° и така се превръща във втората машина – обичаен настолен циркулярен трион, при който се премества не циркулярният диск, а детайлът, който се реже. Това е рационално решение откъм мястото, което машината заема в работилницата, за лесното й пренасяне до и от мястото на работа, за което спомагат лесно разглобяемите крака и двете оформени отстрани на корпуса ръкохватки. От финансова гледна това решение също има своите предимства – малко над цената на една машина се получават две. Това че циркулярният трион има масивна, стабилна метална конструкция, изработена от алуминиева отливка и стои на собствените си крака, също е предимство, защото не заема място на работната маса в работилницата, а удобството е още по-голямо, когато се работи на място, на даден обект.
Смисълът от съчетаване на два вида циркулярни триони се крие в особеностите и съответно в специализацията на всеки от тях. Наклоняващите се циркулярни триони са най-подходящата машина за напречно рязане на летви и тесни дъски. Ъгълът на рязане може да бъде зададен точно и да се запази еднакъв при разкрояване на голям брой летви, рязането се контролира лесно така, че да следва точно очертана линия, а машината е в много голяма степен обезопасена, защото ръцете стоят далеч от циркулярния диск, който от своя страна е покрит от предпазен кожух до рязания детайл.

От друга страна, когато е необходимо рязане по дължина, този циркулярен трион е безпомощен. Необходим е класически настолен циркулярен трион, при който рязаният детайл, примерно дъска или мебелна плоча, лежи стабилно върху плота на машината и било свободно – воден само на ръка, било с помощта на закрепен към плота водач, се подава към въртящия се циркулярен диск.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото