Четириколесни косачки за трева RAIDER


В предишната публикация, посветена на електроинструментите и машините RAIDER за работа в градини и паркове, бяха разгледани ръчно носимите електрически и моторни коси и тримери. Те са незаменими там, където „царицата“ на тревните морави – четириколесната косачка, е в невъзможност да се справи – по краищата на тревната площ, в близост до препятствия или при някоя малка тревна полянка „на баир“, както и когато трябва да се коси буйно израсла дива растителност с жилави стъбла, включително леторасти и тънкостеблени храсти.
Поддръжката на градински и паркови площи с култивирани видове треви си иска майстора – четириколесната косачка. Тя е не само много по-производителна машина, но най-важното – гарантира се равномерното по височина, равно и чисто окосяване на тревата. Както е известно от известната поговорка за прочутите английски зелени паркове, косачката е единият от трите задължителни фактора за тяхното създаване. Другите са редовното поливане и така – 100 години поред, както се твърди в притчата.
Отчитайки особеностите при косене на различни по вид и големина тревните площи, „Евромастер Импорт Експорт“ сe e постарала да осигури разнообразие от модели, които да изпълняват изискванията за косене на малки и средно големи площи. Към момента марката RAIDER предлага седем модела четириколесни косачки за трева, подходящи за косене на площи с големина от 400 до 3000 m². Три от тях са с електрическо задвижване и захранване от електрическата мрежа. Останалите четири работят с четиритактови бензинови двигатели. За поддържане на по-големи площи три от косачките са самоходни. Към момента най-високо в класацията на марката RAIDER стоят два модела. Единият, RD-GLM05, има двигател с вековно родословие и задокеански произход – производство е на световния лидер американската Briggs&Stratton. Другата косачка, RD-GLM06, не му отстъпва, защото има един от най-реномираните, т.е. качествени китайски двигатели с вътрешно горене. Тя е най-мощна и с най-голяма производителност.
Българският производител „Евромастер Импорт Експорт“ не е подминал и една наложила се от години тенденция за косене чрез рекултивиране. При този режим на работа окосената трева не се събира в коша, за да бъде изхвърлена като отпадък, което често създава проблеми. В процеса на косене стъблата биват нарязани на ситни късчета, които се разхвърлят равномерно върху тревната площ. Тук те бързо се разграждат биологически и се превръщат в безплатен естествен тор, който подхранва растящата трева. Тази възможност е налична и при двата най-мощни модела – RD-GLM05 и RD-GLM06.
Гамата четириколесни косачки на RAIDER покрива и доста широк ценови диапазон – от 129,98 лв. до 729,98 лв. (за „американеца“ Briggs&Stratton).

 

Косачки с електрическо задвижване
Особеностите и предимствата на този вид машини са добре известни. Те имат значително по-опростено устройство, съответно струват по-евтино, по-трудно се повреждат, двигателят им практически не се нуждае от поддръжка, експлоатацията им е значително по-опростена, разходите за електрически ток са минимални, шумният двигател с вътрешно горене при тях липсва, липсват и замърсяващите въздуха изгорели газове.
Електрическите косачки RAIDER са особено подходящи при тревни площи от 400 до 800 m², или иначе казано – до там, където може да стигне електрическият кабел. Ниското ниво на отделяния шум и липсата на изгорели газове е голямо предимство при работа в границите на населени места, в близост до жилищни, болнични, учебни и други сгради.

 

RAIDER RD-LM17

Това е най-малката по мощност и производителност косачка, съответно тя е и най-евтина. Машината се задвижва от електродвигател с мощност 1200 W. Тя е единствената косачка с толкова мощен електродвигател в своя ценови клас. Подходяща е за косене на тревни площи с големина до около 400 m².

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото