Чист въздух и тихи помещения с окачен таван Knauf Cleaneo Akustik

Knauf1
Някога народът е казал, че „човек е това, което яде”. Днес към тази сентенция бихме добавили, и „това, което диша”. При храната и напитките с наличието на воля, дисциплина и известни финансови възможности, хората могат повече или по-малко успешно да ограничават поемане на вредни за здравето вещества. При дишането на замърсен с какви ли не вредни за човешкия организъм вещества въздух, предпазването е далеч по-сложно, защото не върви всеки да носи противогаз или по-проста маска за дишане. Животът ни е така устроен, че преобладаващата част от него преминава в затворени помещения. И докато у дома все пак има някаква възможност да поддържаме чистота на въздуха чрез редовно проветряване (стига външният въздух да не е още по-замърсен), както и с помощта на специализирани уреди за очистване на въздуха, на работното място, както и във всякакви други помещения, където се събират много хора, това е сериозен проблем. Източниците на неприятни за обонянието и вредни за здравето вещества са най-различни – цигарен дим, мирис от скорошно боядисване, от меки подови настилки и продукти на химията, различни почистващи и други препарати. Дори и прясно отпечатаните вестници и списания също отделят силен мирис от печатарско мастило.
Проблемът допълнително се утежнява през зимата, когато прозорците се отварят рядко за проветряване, а стайните климатици енергично „въртят“ все по-замърсяващия се въздушен коктейл в помещенията, без да го опресняват чрез вкарване на пресен атмосферен въздух. Казаното се отнася не само за офисите и други работни помещения, а за всички помещения, където се събират и пребивават повече хора – учебни заведения и детски градини, хотели, ресторанти и т.н. Замърсеният въздух в дългосрочен план несъмнено влияе неблагоприятно върху здравето, а в краткосрочен води до усещане за дискомфорт, създава проблеми с дишането, предизвиква суха кашлица и поява на алергии, причинява главоболие и намалена работоспособност.
Съществуват различни средства за механично филтриране на въздуха, за неговото обеззаразяване с UV лъчи, както и други скъпи и сложни способи. Едно от най-оригиналните, ефективни и екологични решения принадлежи на немския гигант Knauf. Неговата значимост в строителната практика е още по-голяма поради факта, че преобладаващата част от изграждането на вътрешното пространство при повечето обществени сгради става по метода на сухото строителство, включително с окачени тавани – сфера, в която Knauf е световен лидер, както е лидер и в иновациите.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото