Шлосерски измервателни инструменти на Fervi

Италианската Fervi e измежду компаниите, чието партньорство с „Ташев-Галвинг“ ООД, стартирало преди няколко години, се развива бързо. Една от причините за това е обширната и разнообразна продуктова гама, която Fervi предлага, съчетана с добро качество. Тя включва машини, инструменти, консумативи както за професионално използване, така и за напреднали домашни майстори – металообработване, дърводелство, авторемонти, градинска техника и др. Значителна част от тези продукти „Ташев-Галвинг“ ООД предлага на нашия пазар.
Тук ще представим няколко измервателни инструмента, характерни за шлосерската работа.

 

Шлосерски измервателни инструменти
Актуалният към момента продуктов каталог № 38 на Fervi включва 15 модела на шлосерски шублери. Всъщност, колекцията е значително по-многобройна, защото част от моделите имат по няколко разновидности според максималния обхват на измерване. От тях 5 са с електронно отчитане и цифров дисплей, 2 са с часовников циферблат, а останалите – с класически механичен шублер с линеен нониус.
Към момента вносителят на продуктите на Fervi „Ташев-Галвинг“ ООД предлага на нашия пазар два модела дигитални шублери:
– С041/150
– C033/150 (С033/200 и C033/300).
Втората цифра в наименованието показва максималният обхват на измерване.
Двата шублера имат еднаква точност на измерване – 0,01 mm, а дължината на дългите измерващи челюсти е 40 mm.
Цифровото отчитане е съществено предимство, което прави този вид шублери предпочитани. Те имат по-висока точност в сравнение с класическите с нониус. На практика при тях вероятността от погрешно отчитане е сведена до нула, а големината на изобразените върху екрана цифри е огромно улеснение за всеки, който ползва очила при работа. И двата се захранват с батерия.
Макар че производителят не е посочил изрично, определено моделът С033 е от по-висок клас, по-подходящ за професионална употреба, затова и цената му е по-висока. Изработката и качествата му отговарят на стандарта DIN 862 (ISO 2012).
Шублерът има разграфена в милиметри скала, която е гравирана върху тялото му. Това позволява при нужда (примерно изтощена батерия) измерването да продължи, но с точност в рамките на милиметър. Тялото на измерващия механизъм с дисплея е изцяло метално, докато при С041 е използвана пластмаса. Скалата на С041 е разграфена със стъпка 5 mm и е отпечатана върху пластмасова лента.
Моделът С033 е изработен от закалена стомана, което подсказва използването на по-качествен материал.
С две думи, имаме два шублера с практически еднакви характеристики. И двата са сертифицирани и отговарят на италианския стандарт за точност при измерване UNI-ISO 6906.
Моделът С033 е произведен с оглед използването му в професионални условия, което подсказва и по-високата му цена – малко над 2 пъти. Усещането за по-качествено изпипан инструмент е осезаемо, дори и по качеството на неговата кутия и цветно отпечатан технически паспорт.
Шублерът С041 е предназначен предимно за домашната работилница, и когато не се използва твърде често. Съответно той е и по-евтин.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото