Ъглошлайфмашини на Metabo с плоска глава

Metabo_Flach1
Една от неизбежните операции при сглобяване на различни метални конструкции, съоръжения и детайли е механичната обработка на заваръчните шевове чрез тяхното изпиляване и шлифоване. В зависимост от конструкцията и технологичните изисквания изпъкналата част на шева се изпилява до нивото на съседните свързвани повърхнини или неравностите му се заравняват, острите ръбове се премахват и му се придава леко заоблено напречно сечение, както е при ъгловите заварки. Каквито и да са изискванията за обработване на шева, това е трудоемка и съответно скъпа операция. Най-подходящият за целта електроинструмент са различните по големина ъглошлайфмашини, работещи с карбофлексен диск за изпиляване или някой от различните ламелни и други дискове, специализирани за пилене и шлифоване. Благодарение на своята мощност, ниско тегло и компактни размери, позволяващи по-голяма маневреност преобладаващо се използват малките ъглошлайфмашини с диаметър на диска 125 mm.
Задачата се превръща в проблем, често нерешим, когато става дума за обработка на шевове при заварени под ъгъл детайли. Класически пример са носещите метални ферми, изпълнени с множество заварени под ъгъл профили. В случаите, когато ъгълът наближи 45°, дори и малките ъглошлайфмашини са безпомощни, да не говорим за по-големите им събратя с диаметър на диска 150 или 250 mm. Причина за това е голямата височина на редукторната кутия, която се явява непреодолима пречка машината да се подпъхне така, че дискът да достига безпрепятствено до обработваното място.
В такива случаи може да се прибегне към специализирани инструменти като правата шлайфмашина например, ала това изисква допълнителен разход, а и производителността на такива машини силно отстъпва на ъглошлайфмашините.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото