Ягоди на балкона

 

Из архива на сп. „Направи сам“

„Направи сам“, бр. 3-4, 2001 г.

erdbeeren_new3S

Поредното предизвикателство, което ви отправя сп. Направи сам е отглеждането на ягоди в саксия. По своята същност то не се отличава от отглеждането им в градината. Бъдете сигурни, че вашата реколта ще е много по-вкусна от тези, продавани в магазините и по пазарите. Ако не друго, поне ще се гордеете със създаденото от вас.
За пръв път ягодите са пренесени в Европа от Северна и Южна Америка през ХVIII в. Едва няколко от многобройните екземпляри, които изследователите са взели със себе си са успели да “преживеят” дългите пътувания с кораб. Без да губят време специалистите са кръстосали оцелелите растения и така се е зародил един от основните и в днешно време сортове Fragaria grandiflora. Естествено, с течение на годините са били създадени още стотици видове, кой от кой по-ароматен и по-вкусен.
Ягодата се размножава обикновено по вегетативен път – чрез розетки, които се образуват по възлите на ластуните (пълзящи стъбла), израснали след прецъфтяването и особено след беритбата на плодовете. От възлите им израстват нови листа във вид на розетка и с коренчета. Вкоренените розетки с добре развити листа се отделят от растенията и се засаждат на постоянно място. Най-добър ягодов разсад се получава от едно- и двегодишни здрави и не нападнати от вредители ягодови растения. За да се получи качествен разсад, на едно растение не трябва да има повече от 4-5 ластуна. Най-добри за целта са розетките, разположени най-близо до майчиното растение. Кореновата им система е добре развита, прихващат се здраво и лесно, и дават плод още през първата година.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото