10 години „Винербергер“ в България – отвъд познатото за компанията

Wienerberger1

Инж. Георги Балански

На 28 май т.г. фирма „Винербергер“ ЕООД отпразнува своята десетгодишнина в България по неповторим начин, достоен за компания с 200-годишна история и традиции, градени от времето на разцвета на Австро-Унгарската империя до днес. Дългогодишното ми творческо партньорство с „Винербергер“ ЕООД и личното познанство с част от ръководния екип ме мотивират и позволяват да споделя предварителната си нагласа и очаквания по повод на този юбилей.
Да споделя формиралото се през годините усещане за духа на наследствена аристократичност, съчетан с предприемчивост, новаторство, неизчерпаема творческа и делова енергия, подкрепени с всеотдайност, които ръководният екип на „Винербергер“ ЕООД успя възторжено да пренесе в държава като нашата, която историята е ощетила откъм такова фирмено наследство. Да пренесе на българска почва също така духа на европейската фирмена култура и традиции, далеч надхвърлящи тривиалния материален интерес на производител и търговец. Вярвам, че подобно усещане създаде у многобройните журналисти и дадената от „Винербергер“ ЕООД пресконференция. То бе затвърдено на също така стилно издържаната тържествена вечер, организирана за многобройните радетели на керамиката като вековен и вечен строителен материал – архитекти, проектанти, строителни предприемачи и търговски партньори. Все хора, убедени и мотивирани да работят за проникването и налагането на най-модерните строителни материали, чиито дълбоки корени, водят към древните строителни традиции, а построеното с керамични тухли бележи пътя на човешката цивилизация.
Редакцията на списанието ми работи активно за каузата на „Винербергер“ откак австрийската компания стъпи не само на нашия пазар, но съвсем реално и на българската земя, построявайки своя най-модерен и най-голям към момента завод в гр. Луковит. Досега не сме пропуснали да популяризираме откъм техническите и експлоатационните качества нито един от новопоявилите се на нашия пазар продукти на Винербергер. Натрупваната в продължение на десетилетие информираност ни позволи месец преди юбилейната проява да напишем и публикуваме статията „Десет години Винербергер в България – десетилетие, което преобрази строителната практика“. Затова се запътих към пресконференцията с нагласата, че добре познавам темата. Ала сгреших. Домакините успяха, при това нееднократно, да ме изненадат. Това, което не може да се долови и възприеме чрез написаното слово, което виртуалните средства за общуване и в частност интернет, никога няма да заменят, е личният контакт и общуване с хората, а когато те са и личности, преживяването е вълнуващо и оставя трайни спомени. Такава бе срещата на представителите на журналистическата гилдия с управленския екип на „Винербергер“ – млади българи, чиито умения и доказан опит компанията майка вече активно използва и за пренасянето му в други близки нам държави, особено в източните покрайнини на Стария континент.
Изненада очакваше всеки от журналистите още преди откриването на пресконференцията. Наред с традиционните за такива случаи и конкретно – професионално и интелигентно изпипани от г-жа Любина Любенова, маркетинг специалист на фирмата, информационни материали, всеки получи, по-точно бе дарен, с луксозно отпечатана с твърди корици книга „Строителната керамика през вековете“, чийто автор, Савина Димова, също е член на младия като цяло екип на „Винербергер“ България.
За да не удължавам уводната част, повече за книгата може да прочетете тук.

С тези уводни думи преминавам към същината на пресконференцията.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото