125 години Bosch – „Техника за живота”

2011 е юбилейна година за една от най-известните и утвърдени компании в света – групата Robert Bosch. Марката Bosch се свързвана неизменно с развитието на техническия прогрес в редица, с първостепенна важност за съвременната цивилизация, направления, с това, че е дала на света множество ключови разработки. Тя е синоним на откривателство, новаторство и безапелационно качество. Всичко това е Bosch.
При това празникът е двоен – 125 години от основаването на компанията и 150 години от рождението на нейния основател – Роберт Бош. От отварянето на страната ни към световните производители през 1989 г. насам, и особено след откриването през 1994 г. на представителството на Bosch в България, едва ли ще се намери брой на „Направи сам”, в който да не сме представяли нови модели на професионални и любителски електроинструменти с марката Bosch. Периодично сме информирали читателите на списанието за поредното знаменателно събитие в историята на немската компания, като например 60-годишнината от създаването на първия в света прободен трион , 75-годишнината на първия в света електро-пневматичен къртач , за най-продаваната в света акумулаторна миниотвертка IXO , която отдавна счупи всички световни рекорди с над 10 млн. продажби към днешна дата, за премиерата на редица нови, непознати до този момент електроинструменти. Въпреки близо 20-годишния ни опит в популяризирането на електроинструментите на Bosch, подготовката на кратък обзор за дейността на компанията от нейното създаване досега се оказа непосилна задача, защото ръчните електроинструменти, така широко застъпени в „Направи сам”, са само един сегмент в обширното поле на производствената дейност на компанията. Двойният юбилей е подходящ повод да се опитаме да хвърлим малко повече светлина върху историята и цялостната й дейност.
Както при всички фамилни фирми и тук здравата основа е поставена от човек с изключителни качества, далеч надрасъл своето време – Роберт Бош. Той е роден през 1861 г. в Албек в близост до град Улм. Завършва земния си път на 80 годишна възраст през 1942 г. Младият Роберт Бош получава образование по фина механика в родния си град, слушател е в Техническия университет в Щутгарт, стажува в САЩ, включително в компанията Edison Machine Works, работи кратко време в Siemens Brothers във Великобритания. Събрал разностранен опит и идеи на 15.11.1886 г. той открива в Щутгарт своята „Работилница за фина механика и електротехника”, от която започва историята на днешната група Bosch.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото