Перфектната система ключове за безжично управление на осветлението


Откак американецът Томас Едисон е изобретил електрическата лампа с нажежаема жичка са изминали повече от 140 години. За този близо век и половина, през последните десетилетия, крушката, която повече топли и по-малко свети, не само е изминала дълъг път на усъвършенстване до съвременните свръхикономични и на практика едва ли не вечни светодиодни (LED) осветителни тела, но скоро ще остане в историята.
Всяка лампа обаче се нуждае от електрически ключ. Едва през последните години и тук новите технологии намериха своето място. Появиха се ключове и системи за дистанционно управление на осветлението. Било чрез директно управляване на източника на светлина, било чрез замяна на класическия механичен електрически ключ с нов, който в допълнение може да се управлява и дистанционно.
Управлението от разстояние е несъмнено удобство, ала подобно на всички пренаселили дома устройства, цената му непрестанно нараства поради необходимостта от периодична покупката на нови и нови батерии. Подмяната на класическия с дистанционно управляем ключ, освен това е частично решение, защото се запазват зависимостите, характерни за класическата скрита електроинсталация – издълбаване на отвори за монтиране на конзолната кутия за ключа и на разклонителната, изсичане или изкъртване на канал в стената между тях, поставяне в него на гофрирана тръба, замазване и шпакловане, прокарване на кабелите.
Къртенето на канали и изрязването на отворите не е никак приятна работа, дори и в тухлен зид. Ако е изпълнен с керамични блокове, с тънки и крехки стени, проблемът се задълбочава. При наличие на стоманобетонен панел, задачата става почти непосилна.
При завършено строителство и обитаеми помещения, всяка промяна на местоположението на ключа за осветлението поражда сериозен проблем. При ново строителство възможността за значително опростяване на електроинсталацията чрез отказ от класическия и вече технически демодиран механичен ключ пък пести време и средства. Позволява лесно извършване на промени в бъдеще. А такива неизбежно се налагат, примерно при обръщане на посока на отваряне на врата, при поставяне на тежки масивни шкафове, които скриват ключа, обособяване на кътове в помещението, дори и при преместване на леглото.

Ето защо с много голям интерес се запознахме с една съвсем нова, уникална към момента, защитена с 27 патента система за управление на осветителните тела посредством един или повече електрически ключа. Те може да бъде поставяни на произволни места във или извън помещението. Закрепването им става директно върху стената или на друга подходяща повърхност, примерно върху нощно шкафче. Монтират се с две винтчета или чрез залепване с двойно лепяща лепенка.
Ключът управлява по безжичен път контактора (контролера), който пък управлява осветителното тяло.
Най-уникалното в тези ключове е, че те не се нуждаят от източник на електрическа енергия, т.е. от батерия. Необходимата за задействане на предавателя на сигнала електроенергия ключът произвежда сам при натискане на бутона. Затова производителят ги е нарекъл „кинетични“ ключове. При това усилието за тяхното натискане е минимално.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото