Ново поколение акумулаторни косачки за трева STIHL


От началото на идната 2019 г. цялата продуктова гама машини за работа в градината, добре позната от близо четири десетилетия на пазара с марката VIKING и светлозеленото си оцветяване, вече ще се предлага с марката STIHL. Както и с характерния за нея оранжев цвят. Известно е, че VIKING е дъщерно предприятие в групата на STIHL разположено в Австрия.
Промяната е вече в ход. От тази пролет акумулаторно захранваните косачки за трева вече се предлагат с марката STIHL и характерната за нея окраска. През март т.г. на световния пазар бяха пуснати първите осем такива модела, от които пет се предлагат и у нас.
Най-малките от тях, моделите RMA 235 и RMA 339 C, са позиционирани в групата градински акумулаторни инструменти, известна като STIHL AkkuSystem COMPACT.
Първоначално тази система съдържаше основно ръчно преносими инструменти, предназначени да облекчават и спомагат за бързото и качествено извършване на основните дейности, характерни за малки и средно големи градини, включително с тревни площи: ножици за жив плет, моторни коси (тримери) за трева, въздушни метли (за обдухване), малък верижен трион и др. Единствената четириколесна косачка за трева бе моделът MA 235 с широчина на косене 33 cm, пригоден за площи до около 200 m² при работа с батерия АК 20.
Първото представяне на тази система в списанието ни бе в началото на 2017 г. при нейната премиера на българския пазар. Само за година време STIHL AkkuSystem COMPACT получава силно развитие. Така например от един модел верижен трион в началото, сега се предлагат два: моделите MSA 120 C-BQ и MSA 140 C-BQ, като всеки от тях се предлага в два варианта – само машина без батерия и зарядно устройство или машина в комплект с батерия и зарядно устройство
Най-същественото за STIHL AkkuSystem COMPACT, е че всички включени в нея инструменти и машини работят със специално разработени за тази система акумулаторни батерии с изходящо напрежение 36 V. Те са напълно взаимнозаменяеми една с друга. Към момента това са литиево-йонните батерии AK 10, AK 20 и AK 30. Разликата между тях е в капацитета им, респективно в продължителността на работа на машината с едно зареждане. Различават се и по цената, естествено. Тази взаимозаменяемост позволява максимално ефективно и икономически изгодно да се използват една или повече батерии с еднакъв или различен капацитет. Все по-богатият асортимент от инструменти и машини позволява на градинаря-любител постепенно да допълва и разширява техническия си арсенал в зависимост от появата на нови потребности. Клиентът получава повече възможности да подбира оптималната за себе си конфигурация при изгодни ценови условия.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото