30 години „Евромастер Импорт Експорт” – интервю с братята Мохамад и Лино Баша, съдружници и управители на фирмата

Братята основатели и съсобственици на „Евромастер Импорт Експорт” – от ляво на дясно: Ахмад Баша, Лино Баша, Мохамад Баша и Талеб Баша

Тази година фирма „Евромастер Импорт Експорт“ отбелязва своята 30-годишнина. Основана през 1992 г., тя се нарежда сред най-успешните пионери на частния бизнес у нас, покълнал в сложните условия на прехода от държавно-планова към пазарна икономика. Започнала буквално от нулата, за три десетилетия фирмата се утвърди като една от най-бързо и устойчиво развиващите се български компании, създала и наложила на пазара редица собствени престижни марки, достигнала високи позиции в своя пазарен сегмент.
Създадена от четиримата братя Баша, избрали България за своя втора Родина, „Евромастер Импорт Експорт“ е типична фамилна фирма, каквито са и повечето от зората на европейската индустриализация. Характерни за нея са устойчивите темпове на растеж през всички години, дори и в тежки периоди, какъвто бе финансовата криза през 2008–2009 г.
Спазвайки установената през 22-годишното ни сътрудничество традиция, седмица преди тържественото честване на юбилея представител на списание „Направи сам“ се срещна и разговаря с двама от съдружниците и управители на фирмата – Мохамад Баша и Лино Баша.

Вляво – г-н Мохамад Баша, вдясно – г-н Лино Баша

 

„Направи сам“: Бих искал да започнем със стандартен при юбилейни годишнини въпрос: Как от висотата на изминалите 30 години виждате и преценявате пътя извървян от вас и компанията?
Мохамад Баша: При днешните темпове на развитие на фирмите от производството и търговията, 30 години са сериозен срок, позволяващ на успешните да станат още по-успешни, а най-добрите да се утвърдят като пазарни лидери. Както гласи заглавието на една популярна книга за света на бизнеса: „Не големите изяждат малките, а бързите поглъщат бавните“. Започвайки бизнеса си от нулата, без финансови и материални активи, единственият ни шанс за успех бе да бъдем и бързи, и находчиви, и прозорливи. Да не се боим да поемаме добре премерения риск. Промяна в страната след 1989 г. свари огромната част от хората неподготвени за работа при новите пазарни условия. Откриха се възможности за развитие на частната инициатива, условия за надпревара според възможностите и качествата на хората, поели по пътя и риска на частния бизнес.
Историята на фирмата ни е известна, накратко може да се проследи и от наскоро изцяло обновения сайт на фирмата. Най-подробно, разбира се, от сайта на „Направи сам”. Тя, бих казал, е дори романтична, характерна за повечето фамилни фирми.
Стълб в нашия семеен бизнес е най-възрастният от нас, Ахмад Баша. Съдбата го довежда в България и тук той завършва журналистика преди 1989 г. В доскоро непознатата за него страна той се чувства като „у дома си“, създава множество контакти и приятелства. Притежаващ природно даден и наследен, навярно от древните финикийци, предприемачески нюх, брат ни много бързо се ориентира в качествено новата обстановка и открилите се редки възможности за бързо развиване на успешен бизнес на пазар, от десетилетия хронически страдащ от недоимък. Много бързо, с подкрепата на семейството ни, макар и от разстояние, той започва собствен бизнес, първоначално като едноличен търговец. С неговото разрастване се създадоха условия и потребност постепенно и останалите братя да се преселим в България. Брат ми Лино също завършва висшето си образование в България.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото