Новите мощни акумулаторни батерии на Bosch

Akku1
По традиция Robert Bosch стартира новата 2013 година с редица нови модели, основно при ръчните електроинструменти, повечето от които бележат поредното върхово развитие при съответния вид машини и инструменти. Това не е новина, защото борбата между гигантите в която и да е област движи техническия прогрес, прави труда на професионалисти и любители по-ефективен и приятен, води до снижаване на крайните продажни цени. Както можеше да се очаква, за пореден път през последните години основен акцент е развитието на захранваните с акумулаторна батерия електроинструменти. Това е най-бързо развиващото се направление и вече почти не остана ръчен инструмент с мрежово захранване в по-ниския по мощност клас, който да няма свой двойник с акумулаторно захранване.
Развитието на тези електроинструменти в най-пълна степен отразява изключителния прогрес в усъвършенстването на акумулаторните батерии, като днес властва изключително поколението на литиево-йонните. Ето защо очаквана новина от първите дни на Новата година е, че Bosch на свой ред започна да снабдява своите инструменти с най-новото поколение литиево-йонни батерии.

Акумулаторни батерии с напрежение 14,4 и 18 V
Akku2
При електроинструментите, работещи с напрежение 14,4 и 18 V, новост е литиево-йонната батерия с капацитет 4,0 Ah. Резултатът от работа с новата батерия е очевиден – инструментът може да работи значително по-продължително преди да се наложи нейното повторна зареждане. Така например сравнителни изпитания, извършени с акумулаторна отвертка Bosch GSR 18-Li от независима тестова и сертифицираща организация (SLG Pruef- und Zertifizierung GmbH), са показали, че с новата литиево-йонна батерия (4 Ah) машината работи с 65% по-дълго, отколкото с досегашната батерия с капацитет 3 Ah. Новите батерии имат по-голяма енергийна плътност и по-ниско вътрешно съпротивление. Това от своя страна повишава отдаваната от батерията мощност и в условия на експлоатация при ниски температури.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото