Bosch преодолява икономическата криза – над 50 млрд. евро оборот през 2011 г.


В НС 1-2/2011 г. публикувахме обзорна статия, посветена на историята, развитието и основните направления на дейност на една от най-големите и емблематични за световния бизнес групировки – немската Robert Bosch. Статията бе посветена на 150-годишнината от рождението на създателя на компанията Роберт Бош и на 125-годишнината от нейното основаване. Тя предизвика очакван интерес у читателите на „Направи сам”, подклаждан и от това, че двайсет и повече години списанието най-редовно информира за новостите при ръчните електроинструменти на Bosch.
Гигантите от световен мащаб не само са водещите, тези които движат развитието на техниката и технологиите, определят тяхното върхово ниво и проправят пътя към бъдещето, но те в много голяма степен диктуват и световната икономика. Затова в условията на повсеместна икономическа криза, каквато светът не помни от годините на Голямата депресия през трийсетте години на миналия век, именно компании от ранга на Robert Bosch са двигатели, които ще изведат света от сегашното нерадостно състояние. Тяхното развитие и финансови резултати са верен барометър за тенденциите по-напред в националната (разбирай най-вече в Германия), а след това и в световната икономика. Това е така, защото в условията на съвременната глобализация големите компании са международни – с производствени мощности и най-вече пазари по целия свят.
Ето защо преценихме, че информацията от предварителните финансови резултати на групата Bosch за 2010 г. ще представлява несъмнен интерес за читателите на списанието.


Предварителните финансови резултати за 2010 г. убедително показват, че групата Bosch вече преодолява последиците от световната икономическа криза, регистрира устойчив растеж, а нивото на продажбите през миналата година достига нивото на 2007 г. – годината преди началото на кризата. По предварителни данни през финансовата 2010 г. глобалният доставчик на технологии и услуги реализира продажби в размер на 47,3 млрд. евро, което е с 24% повече от предходната година (2009 г. – 38,2 млрд. евро). „Това е най-високият оборот в 125 годишната история на компанията ни“, заяви г-н Франц Ференбах, председател на борда на директорите на Robert Bosch GmbH, на пресконференция в Щутгарт за представяне на годишния баланс на компанията. Общите приходи на групата Bosch също бележат значително подобрение. Що се отнася до финансовия резултат преди облагане с данъци, през 2010 г. компанията достига отново своите целеви стойности – между 7% и 8% от оборота при загуби от 1,2 млрд. евро за 2009 г.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото