DOMINO XL – още по-здрави сглобки с новата фреза на Festool


За колко ръчни електрически инструмента може да се каже, че са уникални? Ние поне се сещаме за един, който веднага изплува в съзнанието – фрезата за плоски дибли DOMINO на Festool. Този първи по рода си инструмент преди няколко години предизвика истински фурор, като постави началото на своеобразна революция в дърводелските сглобки. Създадената от Festool технология цели, при това много успешно, да замени класическото стабилно и здраво съединение на длаб и чеп със също така стабилното и здраво, но многократно по-лесно за изпълнение съединение чрез специалните плоски дибли DOMINO. Отворите за диблите се изработват със специална фреза DOMINO, която няма аналог. Тя е уникална и затова, защото използвайки принципно непознат до създаването й метод за издълбаване на отворите за всяка дибла и оригинален механизъм, придаващ едновременно въртеливо и пенделообразно движение на фрезера, инструментът очевидно е сигурно патентно защитен, защото вече пет години поред продължава да бъде единствената такава фреза. Съвсем скоро обаче тя няма да бъде вече сама, защото нейният създател – законодателят при дърводелските ръчните електроинструменти Festool през септември т.г. ще пусне на пазара нейния по-голям и мощен „брат“ – моделът DOMINO XL DF 700. „Направи сам“ отново заслужи привилегията първо да информира подробно читателите си за тази световна новост.
Както се знае „инструментът прави майстора“ и тази максима постоянно подклажда силния интерес на читателите на списанието, включително и когато става дума за тясно специализиран чисто професионален инструмент. Системата DOMINO предостави нови, непознати възможности за лесно, бързо и най-вече качествено изпълнение на дърводелските сглобки от вида „длаб и чеп“.
Като принцип на работа и механика, механизми и регулировки, поне от предварителната информация, DOMINO XL DF 700 не се различава от първия модел. Оправдавайки обозначението XL в наименованието, при нея всичко е по-голямо. Тя може да издълбава отворите за дибли с размери до 14х140 mm, докато максималният размер на диблите, с които работи DOMINO DF 500 е 10х50 mm.
С две думи новата фреза DOMINO XL DF 700 очевидно е предназначена за производителите на дограма, на по-едрогабаритни мебели и конструкции от масивна дървесина. Несъмнено технологията DOMINO ще се наложи успешно и в този сегмент така, както стана при производителите на мебели от масивна дървесина.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото