Kärcher PC 20 – почиства улуци и канализационни тръби

Kaercher1
От екзотика, преди двайсетина години достъпна за малцина, водоструйните машини наложиха задължителното си присъствие за всяка къща с градина, вила, гараж, работилница, автомивка, за поддръжката на селскостопанска техника и превозни средства, и къде ли още не. Навсякъде, където единственото сигурно средство за почистване е измиването със силна струя под високо налягане вода – бързо, лесно и икономично откъм разход на водата. В редица случаи това е и единствено възможният способ. Все по-засилващото се през годините пазарно търсене на този вид машини доведе до обособяването на две линии – професионални и любителски машини. В надпреварата за заемане на по-голям пазарен дял се включиха редица от производителите на електроинструменти за производствени цели, на техника за поддържане на градината и дома. Едни разчитат на собственото си производство, други под собствената си марката продават машини, произведени от фирми, специализирали се в този вид производство.
Поради това в „Направи сам“ може да се намерят множество статии с подробна информация за новите модели водоструйни машини на водещи световни и български марки, чиито продукти традиционно присъстват от години в списанието – Bosch, Stihl, Black&Decker, Skil, Raider.
Сега с удоволствие представяме и марката, чието име най-често изниква първо в съзнанието щом стане дума за водоструйни машини – Kärcher. Тя е една от брилянтната огърлица фамилни немски компании, основани от забележителни личности, притежаващи едновременно дарбата на изследовател и предприемач. Така през 1935 г. Алфред Керхер основава фирмата си в Щутгарт, за да материализира в производство своите иновативни идеи и патентовани изобретения. Първоначално в сферата на отоплителната техника. През 1950 г. той се насочва към сферата на почистващата техника, като създава първата европейска машина за почистване с гореща вода под налягане DS 150. Принципът за нагряване на водата в тази първа машина се оказва толкова изпреварил времето си, че продължава и днес да се използва при този вид машини. Това очевидно е и обяснението, че в почти всяка автомивка властва характерният жълт цвят на марката Kärcher върху машините за измиване с гореща вода, познати повече като пароструйки.
За пълнота ще добавим още само, че от създаването си досега фирмата има над 1500 патента и защитени индустриални права, от които към момента активните са 534. Освен водоструйни машини от всякакъв вид, само в направлението „дом и градина“ компанията произвежда още водни помпи, прахосмукачки, прибори за почистване с пара, механични метли и други предимно почистващи машини и прибори.
Kaercher2
Kaercher3
В тази първа в „Направи сам“ статия за марката Kärcher ще се спрем не на силно впечатляващата машина, модела K7, стояща най-високо в групата „дом и градина“ (с максимално налягане на водната струя 160 bar), която тествахме до изнемога. Със съдействието на представителството на Kärcher в България в този брой решихме да представим едно устройство от т. нар. принадлежности, което добавя към обсега от дейности още измиването на улуци и отпушването на канализационни и водосточни тръби. Несъмнено това е в редица случаи незаменим прибор, който прави възможно използването на водоструйната машина за решаване на актуалния за всяка къща проблем с редовното почистване на улуците. Есен е. Сега му е времето да сторим това, защото задръстеният с листа улук задържа водата, при по-силен дъжд тя прелива през него, а зимно време – замръзва.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото